Det här med semester

Semester. Där ligger ett gäng rosa européer i solstolarna. Ölen rinner ner i ström strid. Vissa kan knappt gå när det är dags att äta middag. Spriten är ju gratis, klart man måste dricka. Mycket. Man ska ha valuta för pengarna. Runt springer hur många unga män som helst och serverar. Turisterna tittar knappt på dem. Världen är bra sjuk.

Det är lurigt det här med turism. Många länder är beroende av turister och med tanke på hur många som arbetar på ett stort hotell som det vi bodde på är det såklart viktigt att de rosa européerna finns. Hur ska man egentligen göra?

Bortsett från detta är det lyxigt att sola och bada mitt i vintern. Kanske kan man också vara lite trevlig. Tacka ordentligt, le lite, lära sig några ord på arabiska. Faktiskt visa lite uppskattning och inte bara se på personalen som sämre varelser. Eller blir det inte bättre ändå?

Något vi också tänkte på var miljön, med tanke på klimatmötet i Köpenhamn och vilka som egentligen ska betala det som vi i de rika länderna ställt till. Även på turistorterna är det indirekt vi som ställer till det. Kan vi tänka oss att faktiskt inte lassa på hur mycket mat om helst bara för att det är ”gratis” och sedan slänga hälften? Är vi beredda för att  betala mer för snorkelturer med elbåt?

Det finns mycket vi som turister kan göra och det minsta man kan begära är väl ett tack?!

Det här inlägget postades i Funderingar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det här med semester

  1. Morrica skriver:

    Ett tack är alltid trevligt, att uppföra sig hövligt mot ett så hövligt folkslag som serveringspersonal är alltid rätt. Rejäl dricks uppskattas också, även om allt är ‘gratis’ lever personalen sina liv på de pengarna de får och lite extra är alltid välkommet.

    Miljön är viktig, superviktig – hur kan det ha blivit så att det uppfattas som lyxigt att kunna strunta i den?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s