00-talets filmpärlor

Tio filmer och fem bubblare fick jag ihop på min 00-lista över bra filmer och då har jag säkert glömt ett gäng. Utan inbördes ordning (kanske lite bättre filmer först på listan) kommer mina favoriter. Om ni saknar någon riktigt bra film på listan så är det stor risk att jag faktiskt inte sett den. Mitt filmtittande de senaste fem åren är inte mycket att skryta med. Mer film 2010 känns som ett bra och rimligt nyårslöfte!

 

Amélie från Montmartre (2001) toppar utan tvekan min 00-lista. Audrey Tautou är fantastisk, anslaget där filmens huvudpersoner presenteras genom att de får tala om vad de tycker om och vad de inte tycker om är briljant, filmen är rolig, vacker, gripande. Dessutom är den på franska. Ett för mig totalt obegripligt, men icke desto mindre njutbart språk.

Looking for Eric (2009) Ken Loach kan konsten att gestalta människor på ett helt igenom ärligt sätt. Här berättar han om den misslyckade och olycklige Eric som söker stöd hos sin idol Eric Cantona i en fantastisk film.

Sjöfartsnytt (2001) En underbar film som inte liknar någon annan. Kevin Spacey är riktigt bra och Rhys Ifans gör en härlig biroll. Både Judi Dench och Juliane Moore är också riktigt bra.

Lost in Translation (2003) Egentligen är det riktigt tråkigt med filmer där äldre män faller för yngre kvinnor, men det här är en film om så mycket mer. Både Scarlett Johansson och Bill Murray är fantastiska.

Sagan om ringen (2001) Egentligen platsar hela trilogin, den kan inte uteslutas från en 00-lista. Bäst tycker jag att första filmen är, den förlängda versionen.

Love Actually (2003) Så söt att hälften kunde varit nog. Inte speciellt djup, i alla fall inte vid första anblick, men snyggt gjord och enormt ärlig. Inledningen med tankarna kring flygplatser som extra känslofyllda platser är lysande.

Brokeback Mountain (2005) Bra historia, bra skådisar, vacker och gripande film. Så himla chockerande tyckte jag dock inte att den var.

Juno (2007) Vilken tjej. Helt otroligt bra. Och de där löparna, vad katten håller de på med?

Revolutionary Road (2008) En bra, lågmäld, rolig och på samma gång fruktansvärd film med fantastiska skådespelare.

Jalla Jalla! (2000) Jalla, jalla tillhör nu mitt normala ordförråd och uttrycket används inte bara med mina elever utan också hemma. Filmen var fantastisk när den kom. Rolig, annorlunda och samtidigt tänkvärd.

 

Bubblare:
This is England (2006) Viktig film med riktigt bra skådespelare.
Älskar dig för evigt (2002) Mads Mikkelsen. Need I say more?
Slumdog Millionaire (2008) Bra, färgstark och spännande.
Mystic River (2003) Minst lika bra som boken, mycket tack vare Sean Penn.
Sandor slash Ida (2005) Bra och ärlig ungdomsfilm.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Tv, film och radio och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 00-talets filmpärlor

  1. 2BarnsMamman skriver:

    Många bra filmer där! Det är bara två av dem som jag inte sett, Looking for Eric och Juno, så jag får väl kolla in dem också, för de andra tycker jag mycket om.

    Skönt att ni haft en fin jul trots sjukdom! Hoppas nyårsafton också var bra! Jag önskar dig ett gott nytt år! Kram

  2. *Malin* skriver:

    Det är så himla konstigt för just den där Amelie-filmen har jag hört lovordas från alla möjliga håll, men varje gång jag själv försöker se den dör jag nästan av tristess. Jag har helt enkelt inte fattat grejen med den. Det där med tycke och smak kan vara väääldigt olika ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s