Gubbsnusk, gråt, glada gäster och annat på G

Här kommer mina egna svar på bokstaven G:

Tantsnusk har väl alla hört talas om, men har du läst någon bok som skulle kunna kallas gubbsnusk?

Ja du, gubbsnusk är väl knappast något vedertaget begrepp, trots att det finns en hel del snusk som skrivs även av män. Värst är nog Passionata av Ernst Brunner som jag inte ens klarade av att läsa ut. Lite gubbsnusk-light skulle jag kalla Jag tror vi behöver prata faktiskt av Jon Jeffersson Klingberg trots att den besparar oss de mest detaljerade sexbeskrivningarna.

Berätta om en bok som fick dig att gråta! Händer det ofta att du gråter av böcker?

Det händer ibland att jag gråter till böcker, men inte speciellt ofta. Jag skulle tro att det rör sig om en handfull böcker kanske. Senast det hände var när jag läste En sorts kärlek av Ray Kluun, men då grät jag å andra sidan så att det räckte för flera år. Grät också rejält när jag läste Flickan med de röda skorna tillsammans med en elev, fruktansvärt hemsk bok som jag aldrig skulle ha valt själv, men vi hade mycket att prata om när vi läst den. Jag undviker dock böcker om barn som blir sjuka och dör.

Berätta om en gammal favoritbok som du ofta återkommer till!

Den bok jag återkommer till oftast är Kärleksdikter i en volym sammanställd av Per Wästberg. Vackra dikter skrivna av mer eller mindre kända författare. Annars är det Fogelströms Stadserie som jag återkommer till oftast, både i tanke och omläsning.

I programmet Go´kväll brukar någon känd person bjuda in till en fiktiv middag. Vilka fyra författare, levande eller döda, skulle du bjuda och vad tror du att ni skulle prata om?

Fyra författare vid bordet. Svårt att välja, men den förste får bli Nils Ferlin som jag tror är en rolig person. Med honom kan man både sjunga och snacka fotboll. Ingen dålig kombination. Bodil Malmsten skulle säkert kunna prata lyrik med Ferlin och dessutom tillföra ett mer internationellt perspektiv. Hon verkar dessutom kunna njuta av ett gott vin och ha en rejäl portion humor. Karen Blixen verkar också vara en cool donna som kan berätta om sin farm i Kenya. Kanske kan hon och Malmsten jämföra erfarenheter av att äga hus utomlands. Även Ernest Hemingway har erfarenheter från Afrika och har dessutom bott i Paris. Han blir min sista gäst då jag tror att han är både rolig och spännande att samtala med. Någon Nobelpristagare måste vi ha med kring bordet och dessutom kan han nog tala lite sport med Ferlin.

Inte mina absoluta favoritförfattare, men fyra udda personligheter som jag tror bjuder på sig själva och pimplar vin hela natten lång!

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s