Ribban är lagd

Den första författaren jag prövade av de femton jag planerar att läsa i år var en höjdare. Håkan Östlundh har alltså lagt ribban högt med sin debut Släke från 2004. Förra deckaren Blot som är den fjärde boken om Fredrik Boman var nominerad till Deckarakademins utmärkelse Årets kriminalroman 2008. Den vill jag definitivt läsa, men först måste jag såklart läsa Dykaren och Terror.

Åter till Släke och den första boken om Fredrik Boman och hans familj. Fredrik, som just flyttat till Gotland och fått jobb på Visbypolisen upplever en riktigt actionfylld sommar i det annats så lugna semesterparadiset.  Det fungerar lite annorlunda än i Stockholm och hans nyfikne granne lämnar ut Fredriks telefonnummer till en orolig bekant som hittat en misstänkt och illaluktande bil som stått parkerad vid en badplats under längre tid. Det stinker av släke på platsen, illaluktande tång alltså. Jag har äntligen fått veta vad ordet betyder.

Det hela utvecklas till en riktigt läskig historia med flera brutala mord. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken och tyckte att den var både spännande och välskriven. Möjligen börjar det bli lite tröttsamt med deckare där mördaren kommer till tals i kursiverade partier, men de fyller ändå sin funktion. Språket är bra och har ett väldigt skönt flyt. Jag gillar också Östlundhs sätt att lägga ut ledtrådar, utan att på något sätt bli övertydlig. Möjligen går det lite snabbt i slutet, men det här är definitivt en författare jag vill läsa mer av. Jag gillar dessutom både Fredrik Boman och hans fru Ninni som har lite svårt att vänja sig vid sin nya hemort. Det verkar hyfsat ensamt att vara polisfru på Gotland sommartid.

Den 13 januari ges en roman av Östlundh ut på Forum bokförlag. Den heter Jag ska fånga en ängel. Den läser jag gärna, men först Dykaren som bjuder på mer sommar, mer Gotland och fler mord.

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Ribban är lagd

 1. evacecilia skriver:

  Jag som älskar svenska kriminalromaner har fått ännu en författare att lägga till ”att-läsa-listan”! Toppen 🙂

 2. jolind skriver:

  Kul om du vill läsa min kriminalroman Midsommarvatten som finns här på nätet: http://midsommarvatten.wordpress.com
  Den utspelar sig mestadels i Nackareservatet och är ganska soft (inget karvande i lik). I den deckaren är vädret i alla fall sommarvarmt. Och ingen mördare talar i kursiverade partier. Ett nytt kapitel läggs ut varje söndag.
  Namnlänken går till min novellsida. Där finns också en länk till Midsommarvatten.

 3. Pingback: Släke av Håkan Östlundh « Kate Reader Diversifierad

 4. Pingback: Släke av Håkan Östlundh « Ex Libris Kate Reader

 5. Pingback: Ribban är lagd « enligt O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s