Ett första steg

Annika utmanade mig och alla som vill att se filmen och läsa boken. I vilken ordning som helst så klart. Själv föredrar jag att läsa boken först. Därefter ska det sedan gärna gå ett bra tag innan jag ser filmen. Mitt mål är att under året följa Annikas utmaning och kanske främst se mer film, men också läsa böcker som jag missat.

Jag läste boken Tillsammans är man mindre ensam 2006 och beskrev den då som konstig, ibland obegriplig, men väldigt bra. Känslan jag hade när jag läste boken finns kvar i mig. Jag kommer inte ihåg några detaljer, men jag kommer ihåg hur den kändes. Jag kommer ihåg värmen, de verkliga personerna, det vackra språket.

Igår såg vi så filmen från 2007 med favoriten Audrey Tautou. Vad skönt med en film utan en massa flashiga effekter. En film där skådespelarna och det de säger står i centrum. En film där det faktiskt får vara tyst ibland.

Fantastiska skådespelare som känns verkliga, som är lätta att identifiera sig med och tycka om. Förutom Tautou som Camille är Laurant Stocker underbar som den stammande och osäkre Philibert, Guillaume Canet coolare än coolast som den buttre Franck och Françoise Bertin underbart söt som mormor Paulette. Mellan dessa fyra udda personligheter växer både vänskap och kärlek fram.

Jag mindes som sagt mycket mindre av boken än jag trodde, men visst fick Paulette mindre utrymme i filmen samtidigt som Philibert tog mer plats? Eller är det bara så att Laurant Stocker var så bra och därför märktes?

Filmen fyllde mig med samma varma känsla som boken gjorde och jag tycker definitivt att du ska se filmen, men läs boken först!

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ett första steg

 1. Paperback Lover skriver:

  Jag fick boken av mamma i julklapp och nu när min sambo flyttar till Frankrike och jag ska jobba på att läsa fler franska författare så passar det ju att tillbringa de ensamma kvällarna med att läsa boken och se filmen.

 2. Annika skriver:

  Jag har hört så mycket om Anna Gavalda men jag har ännu inte läst någonting av henne. Kanske dags att göra det nu …

 3. Lilla O skriver:

  Börja med ”Jag älskade honom” som är en liten tunn och väldigt bra bok. Kan vara bra för att se om du gillar henne!

 4. Olivia skriver:

  Jag älskade boken, men tyckte att filmen var rätt trist.

 5. Lotta - hyllan skriver:

  Jag gillar boken, det ”pratiga” och att det kändes så äkta och typiskt franskt. Jag har ännu inte tagit mig för att se filmen, jag har haft den liggandes här hemma i ett år men det finns ju så mycket annat som lockar så det har bara inte blivit av….

 6. Klotho skriver:

  Det tog tid för mig att uppskatta boken, jag gillade den inte alls i början, men jag är glad att jag inte gav upp för den har växt för varje omläsning. Hade den i resväskan på en av Parisresorna. Jag gillar att gå på gator som finns beskrivna i favoritböcker. 🙂

  Filmen är onekligen en lättviktare jämfört med boken, jag saknar konflikterna som Camille har med sitt konstnärsskap och med modern. Ändå är den förtjusande. Såg den med en kompis som inte läst boken och hon gillade filmen.

 7. Pingback: Bokfrågornas ABC del 12 « enligt O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s