Enkel matematik?

På gymnasieskolan där jag arbetar går ca 1500 elever. Av dem går ca 90 på Individuella Programmet. Idag fick vi veta att skolan tvingas spara in minst 7, kanske 9 tjänster nästa år och av dem ska vårt program stå för två. Sex procent av skolans elever, som dessutom behöver massa stöd, ska alltså stå för mer än 25% av besparingarna. Hur tänker man då?

Jag tror tyvärr att det handlar om både enkel och krass matematik. Eleverna som söker till gymnasiet blir färre de närmaste åren och konkurrensen om dem ökar således. Det gäller att locka med något extra, något speciellt och detta kostar självklart. De elever som inte är behöriga ingår inte i sökcirkusen. Inga resurser behöver läggas på att locka dem för de har nämligen inget val. Om du inte har G i kärnämnena kan du inte välja program eller ens skola. Du är hänvisad till den skola i din kommun som erbjuder Individuella Programmet. Något alternativ till studier där finns knappast. Möjligen kan du få heltidspraktik inom ramen för det Individuella Programmet, men trots att kommunen har uppföljningsansvar och skyldighet att erbjuda sysselsättning för alla under 20 finns egentligen bara ett alternativ. Således är det ofarligt att spara på dessa ungdomar då deras skolpeng redan är garanterad skolan.

Våra elever har tillgång till sammanlagt sex fungerande datorer. Femton elever på varje dator alltså. De göms i små halvklassrum i skolans mest otillgängliga och slitna lokaler och någon större tillgång på speciellt utformade läromedel finns inte.

Det är egentligen bara en sak som vi har gott om och det är personal. Vi har tid att möta våra elever, att se dem och att visa dem att det faktiskt finns vuxna som tror på dem och som vill att de ska lyckas. Vuxna som aldrig backar och som aldrig sviker. Vad har vi att erbjuda våra elever om de inte ens kan få vår tid?

Så hur tänker man egentligen?

Inte långsiktigt i alla fall, det råder det ingen tvekan om.

Läs mer:

Pengar är pengar är pengar

Mitt i verkligheten

Inget nytt under solen

Det här inlägget postades i Skolsnack och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s