Vad kostar det egentligen?

Man talar om närande och tärande, där alliansen inte sällan verkar vilja dra ner på alla som inte bidrar tillräckligt till samhället. Det är därför befriande att läsa artikeln i GP där folkpartisterna Mikael Jansson och Helene Odenljung resonerar kring rättigheter och skyldigheter. Slutsatsen blir att det är billigare att sätta in tidiga insatser för ungdomar som hamnat fel, än att riskera ett livslångt utanförskap.

”Istället för att se sociala insatser för barn och unga som en kostnad i nuet, borde det betraktas som en investering för framtiden. Att satsa på barn och unga rent allmänt i och runt skolan samt riktat till dem som är på väg att hamna snett är en framtidsinvestering i ordets rätta bemärkelse. Det ger inte mer pengar i det korta perspektivet, men desto större vinster i det långa”.

Igår fick vi veta att det kommer att skäras rejält på de mest utsatta eleverna då vårt gymansium ska spara. Utan godkända betyg från grundskolan kommer du ingenstans. Du är fast på Individuella Programmet tills du är tjugo och kommunens uppföljningsansvar upphör. Även därefter behövs troligen stöd i form av arbetslöshetsersättning, arbetsmarknadsåtgärder eller kanske till och med socialbidrag. Fler elever kommer dessutom att behöva mer än ett år på sig att komplettera sina betyg om de inte får det stöd de behöver. Kortsiktigt betyder besparingarna att gymnasiet håller budget, men långsiktigt kommer det att innebära ökade kostnader både för gymnasiet och för kommunen.

Vi kommer inte sitta tysta och låta våra elever stå för 25% av skolans besparingar. Förhoppningvis lyssnar våra chefer eller i alla fall kommunens politiker på oss. Förhoppningsvis inser de att det som kortsiktigt kan bli en vinst kommer att kosta massor i ett längre perspektiv. Men det är ju efter valet visserligen.

Annonser
Det här inlägget postades i Skolsnack och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vad kostar det egentligen?

 1. Morrica skriver:

  Eller så börjar man på folkhögskola året man fyller arton, och upptäcker kanske att det var en annan sorts pedagogik man behövde, och vips (ett långdraget vips som tar ett par tre år och rätt möe hårt arbete visserligen men ändå ett definitivt vips) så börjar man närma sig examen trots att ingen trodde på en!

  Ok, jag erkänner, folkhögskolor är inga mirakelskolor som lyckas med alla elever, men många många som övriga skolväsendet gett upp på lyckas hos oss.

  • Lilla O skriver:

   Tror absolut på folkhögskola och många av våra elever går dit, men mellan 16 och 18 behövs trots allt något. Vi lyckas bra mycket tack vare att alla som jobbar hos oss aktivt har valt att arbeta på IV, inte blivit placerade där för att de har timmar över vilket tyvärr är vanligt. Vi arbetar individanpassat och framför allt tar vi oss tid för varje elev. De som går i nian nu är helt utan stödundervisning pga neddragningar inför läsåret, prognosen säger att vi får fler elever än någonsin nästa år med två tjänster mindre. Jag vill inte arbeta med förvaring utan utbildning.

   Du som vet förresten, jag har en elev som vägrar sfi nästa år och jag börjar försöka övertyga henne om att folkhögskola är ett alternativ. Det slog mig dock att det kanske finns språkkrav, alternativt att kommuner inte vill betala för annan utbildning om sfi finns. Jag kan självklart ta reda på det själv, men om du kan det på rak arm så…

 2. KaosJenny skriver:

  Helt rätt att kriga, det är ett elände att det är de svagaste som det ska sparas in på. Visst, livet är orättvist och kommer så att förbli men samhället kan verka lite utjämnande för dom som i många fall så uppenbart har fötts utanför…

 3. Mirthful skriver:

  Jeg liker det gamle slagordet til en av elevorganisasjonene i Norge: Utdanning koster, uvitenhet koster mer.

  Lykke til på barrikadene!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s