En film att minnas

Gårdagens höjdpunkt på festivalen för min del var utan tvekan Darbareye Elly (About Elly) av Asghar Farhadi. En film om sju vänner som åker till havet för att umgås en helg. De bjuder med sig lärarinnan till ett av barnen, Elly, som ingen egentligen känner så bra.

Sepideh, en av kvinnorna, är den som styr det mesta och det visar sig att hon egentligen vetat att huset de skulle hyra bara gick att få en natt istället för de tre de planerat att stanna. Hon fixar istället så att de får bo i en väldigt sliten villa precis vid havet. Det börjar otroligt trevligt, men mycket skoj, sång och lek. Ahmad, som är vän till Sepideh, är på besök från Tyskland. Han är nyskild och Sepidehs plan är att para ihop honom med Elly. Något som först verkar vara en lyckad plan.

Plötsligt försvinner Elly och det visar sig att de vet väldigt olika saker om henne. Vännerna dras in i otaliga diskussioner om hur de ska agera. Det krockar mellan deras syn på människan och det traditionella samhället syn på densamma.  Intressant och skrämmande på samma gång.

Regissören Asghar Farhadi fanns på plats för att berätta om sin film och menade att han snarare ville ställa frågor än ge svar. En av de viktigaste frågorna var vad som är moraliskt och vad som är omoraliskt.Och svaret på den är definitivt inte klockrent. Vem gjorde egentligen fel och vem gjorde rätt?

About Elly vann pris på Berlins filmfestival och är Irans Oscarsbidrag. Det är en helt fantastisk film, med riktigt bra skådespelare. Egentligen får vi inte veta så mycket om personerna, men vi får tillräckligt mycket ledtrådar för att börja spekulera en hel del. Det tog mig till exempel lång tid innan jag fick koll på alla personers relationer och speciellt huvudpersonen Sepideh spelad av fantastiska Golshifteh Farahani ger oss bit för bit av ett pussel med bitar som inte alltid passar ihop. Det här är en film som kommer att stanna kvar länge i mitt minne. Fantastisk!

Tyvärr är alla föreställningar av About Elly slutsålda på årets festival, men om du får chansen att se den tycker jag absolut att du ska göra det. Förutom att det är en väldigt bra film var det också intressant att se en lite annan bild av Iran än i alla fall jag är van vid. Citatet som kommer att sitta länge i huvudet är det Ahmad säger till Elly: A bitter ending is better than an endless bitterness (fast på persiska då, och tyska…)

Detta inlägg publicerades i Tv, film och radio och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En film att minnas

  1. Bea skriver:

    Håller med, den var verkligen fantastisk och tänkvärd med många frågor som dök upp när allt ställdes på sin spets. Underbart! Frågestunden med Farhadi på söndagen blev väldigt kort men det ger ändå en extra dimension till filmen att höra honom berätta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s