En ögonblicksbok

Efter att ha stått upp för en mobbad kille mot de tre coolaste killarna i skolan blir Anton ständigt jagad och utsatt. Som tur är finns grannen Stefan nära och han agerar gärna livvakt. Varning! Livsfara är skriven av Gunnar Åberg. Den handlar om ett bråk som går överstyr och hur farligt det kan bli om man väljer att inte följa de regler som finns. En lättläst bok utgiven av Hegas Förlag som specialiserat sig just på lättlästa böcker för ungdomar. Den här rekommenderas från 11 år och min elever är kanske lite gamla för den. En lättläst bok ska ha en enkel och tidsbegränsad handling, men jag tycker nästan att Varning! Livsfara är lite väl kort. Det är dock inte alls säkert att eleverna tycker detsamma. Till boken finns frågor som eleverna kan svara på och fundera över. Bra att använda i undervisningen.

Hegas förlag, tillsammans med Argasso och LL-förlaget ger ut bra och lättlästa böcker som finns i mitt klassrum. Läsovana elever tar sig inte till ett bibliotek. Då är det viktigt att det finns böcker i skolan och gärna en lärare som läst dem och kan berätta om dem.

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till En ögonblicksbok

 1. Em skriver:

  Jag tycker att glädjen med att läsa försvinner lite i LL:s böcker, då de har tagit bort allt som inte är helt nödvändigt för att förstå historien. Berättarstilen och språket är ju också en del av läsupplevelsen. Hur tänker du kring det?

  • Lilla O skriver:

   Jag tänker att böckerna inte är skrivna för mig utan för dem, som mina elever, som inte ännu klarar en komplex berättarstil eller ett komplicerat språk.

 2. Em skriver:

  Det beror förstås också på syftet med läsningen, om eleverna i första hand behöver träna sin avkodning och läsförståelse eller om de ska uppleva en bok. En lurig fråga, tycker jag.

  • Lilla O skriver:

   Just mina elever har bara varit i Sverige i några månader och syftet är första hand att de ska komma igenom en bok och samla ord, men visst får de förhoppningsvis en liten läsupplevelse och jag tycker definitivt att det finns lättlästa böcker som ger det! Det finns också lättlästa böcker som lämnar en del att önska och det är därför jag läser böckerna också.

 3. EAM skriver:

  Vilka lycliga elever du har! att de har en lärare som dig. Jag tror dina elever är jätteduktiga ftersom du vet vilka böcker ska dom läsa för att kunna nationella provet.
  Vilka uppsatser ska eleverna skriva på ”nationella prov” nästa vecka? Eller vilka uppsatser har ni lärare bestämt i år?
  🙂

  • Lilla O skriver:

   Jag har ingen aning om vilka uppsatser som ska skrivas på torsdag eftersom det inte är jag som bestämmer. Däremot är det helt okej att kortskriva till texterna, det står i de instruktioner alla lärare får inför provet.

 4. Lilla O skriver:

  Kan tillägga att eleverna älskade boken. Inte för kort för dem alltså!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s