Perfekt ihopknutet

Jag är ett stort fan av Katarina Wennstam då hennes böcker är både viktiga och välskrivna. Förväntningarna var därför på topp när jag läste Alfahannen och de infriades med råge. Den avslutande delen av trilogin om mäns våld mot kvinnor handlar om sexuellt utnyttjande och makt. De tidigare har tagit upp prostitution och misshandel och är båda fantastiskt bra.

Nu får vi möta filmstjärnan Jack Rappe, alla kvinnors dröm och en riktigt bad boy. Han tar vad han vill ha och han drar sig inte för något. Samma kväll som han får sin efterlängtade guldbagge verkar han gått för långt och någon kör en avslagen flaska i magen på honom.Vem? En i raden av försmådda kvinnor?

För tredje gången får vi träffa åklagare Madeleine Edwards som blir den som ska se till att den unga dam som sägs ha skadat Rappe får sitt straff. Under rättegången förstår vi att stjärnan med det stora egot inte riktigt har förstått innebörden av det lilla, men ack så viktiga, ordet nej. Vad betyder egentligen ett nej? Hur kan det vara så att det 2010 inte är självklart att lyssna till en kvinna som säger nej? Varför är det fortfarande så att den som utsätts för sexuellt utnyttjande eller till och med våldtäkt blir hårdare ansatt än den som begått brottet?

Parallellt med rättegången får vi också följa Jan Rappes sista filminspelningen, en modern version av Så tuktas en argbigga med debutanten Emma Wahl i den kvinnliga huvudrollen. Wahl? Ringer det en klocka? Hon är dotter till Jonas Wahl, advokaten som åkte fast för att ha köpt sex i bok nummer ett Smuts. Så snyggt, så snyggt när Wennstam knyter ihop alla trådar och dessutom sätter dit en knorr.

Läs Alfahannen, du måste verkligen göra det. Men innan dess vill jag att du läser Smuts och Dödergök. Dessutom får du inte missa två böcker som alla borde läsa Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman. Kort sagt, läs Katarina Wennstam. Nu.

Tack till Albert Bonniers Förlag som var snälla nog att skicka mig boken.

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Perfekt ihopknutet

  1. Karin/Bokcirkel skriver:

    visst är de bra. Jag gillar också henne och böckerna, har dock inte läst Alfahannen, ännu.

  2. Maria skriver:

    Det här blir helgens läsning. Det exemplaret som jag reserverade på biblioteket har redan kommit in, så jag ska hämta den imorgon. Ser fram emot att läsa den här boken. Roligt att du gav den så bra betyg!

  3. Lilla O skriver:

    Läste några recensioner som menade att personerna var stereotypa, men jag håller int med. Visserligen är Jack Rappe en parodi på sig själv, men jag tror inte att han är unik tyvärr. Wennstams böcker behövs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s