Vem är en nolla?

Lättläst betyder inte betyda ytligt, det står helt klart efter att ha läst Nollan av Beth Goobie som just nu ligger bra till för att bli den tredje bokcirkelboken.

Boken handlar om Sofie, även kallad Grodan, som är 17 år. Hennes liv är verkligen hemskt och hon är helt övertygad om att felet är hennes. Hon sköter sig inte som hon ska och därför står hennes pappa henne. Varför är hon så kass och klantig så att pappan är tvungen att slå henne? Hon försöker och försöker, men hur hon än gör blir det fel. Att pojkvännen Lasse gör slut tar hon som ännu ett bevis på att hon är totalt värdelös.

På ett rättfram och ärligt sätt berättar Beth Goobie om Sofi och hennes kamp för att undvika att alla nyfikna i skolan och på socialtjänsten inte ska få reda på hur hon har det hemma. Hennes granne och vän Polly låter sig dock inte luras och gör allt för att Sofi ska förstå att hon måste berätta vad det är som händer hemma.

Nollan är en riktigt bra bok. Den är lättläst, men ändå innehållsrik, allvarlig utan att vara fär komplicerad. Det är en konst att få in en bra historia på få sidor, men Beth Goobie har helt klart lyckats. Jag läser gärna fler böcker av henne och mina elever lär få göra det också!

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vem är en nolla?

  1. Cecilia skriver:

    Håller med om att Nollan är bra. Har haft svårt att hitta bra lättlästa böcker men sen tillhör man ju kanske inte den målgrupp som böckerna är tänkta för. Skulle vara intressant att höra vad målgruppen säger om lättlästa böcker. Tycker de också att de lätt kan bli lite torftiga när man skalar bort mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s