Listor, lyrik, långsamhet och annat på L

Dags för bokstaven L, min egen bokstav. Det ska dock inte handla om mig utan om helt andra L-saker:

Jag älskar listor och har listat lästa böcker sedan 1999. Hur kommer du ihåg vilka böcker du läst? Skriver du listor?

Men hur tänkte jag nu? Jag besvarar ju frågan själv i rubriken. Ja, ja. Listat har jag som sagt gjort sedan -99. Listorna finns på bloggen under Boklistor och där står titel, författare och en kort kommentar om den. Inga betyg, men dock en markering när jag läser första boken av en författare.

Lyrik ligger mig också varmt om hjärtat. En genre som hemska svensklärare har förstört för allt för många. Vad är din relation till lyriken? Har du någon favoritpoet eller favoritdikt?

Favoritpoet är svårt att välja. Det finns många jag tycker om, men kanske att Nils Ferlin och Karin Boye är ett litet strå vassare än de flesta andra. Favoritdikt? Ännu svårare, men jag tycker väldigt mycket om Boyes klassiska I rörelse.

Ledamöterna i Svenska Akademien är aderton till antalet. Vem är din favorit bland nuvarande och gamla ledamöter? Har du någon du inte förstår dig på?

Per Wästberg på stol nummer 12 är en favorit, tycker dessutom att nye ständige sekreteraren Peter Englund är ett lyft. Elin Wägner behövdes verkligen då hon valdes in. Gamla konstiga gubbar då? Arthur Lundqvist verkar ha varit lite motvals och sägs vara den som motarbetade att Graham Green och även Astrid Lindgren fick priset. Det sista kan han inte varit ensam om, hon levde väl ett bra tag efter honom?

Sjung långsamhetens lov eller inte. Jag vill i alla fall att du ska berätta om en riktigt långsam bok som du läst.

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda är långsam och fantastiskt bra. Bra film också! Jag gillar ofta långsamma böcker så länge språket är vackert och personerna intressanta. Gränsen mellan långsam och seg är hårfin.

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Listor, lyrik, långsamhet och annat på L

  1. Karin/Bokcirkel skriver:

    jag älskar också listor. Gör listor hela tiden =)

  2. Helena skriver:

    Jag blir lite avundsjuk på dina listor. Som du märker av mitt svar så har jag inte varit lika flitig. Men jag har i alla fall bestämt att det ska bli bättring. Ett steg framåt…

  3. Ellinor/ellison skriver:

    Här är en till som gör listor på typ allt, men mest om böcker 🙂 Och jag har skrivit ner vilka böcker jag läst sedan 1999 jag med…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s