Det här med läsplattor

Nu har jag inte sett någon live ska jag erkänna. De kanske är fantastiska i verkligheten, men spontant känner jag mig väldigt skeptisk till läsplattor. Jag har svårt för att läsa på en dataskärm och så stor skillnad kan det väl knappast vara. Eller? För mig blir läsandet på skärm lätt till ett hektiskt skummande som jag möjligen hade haft nytta av om jag fortfarande varit student. Njutningsläsning kräver bläddring, en och annan anteckning i marginalen och faktiskt ibland även ett hundöra eller två. Så hemsk är jag.

Har också svårt att tänka mig att en läsplatta kan dofta lika gott som en ny bok. Jag känner lite som Fredrik Strage, ett gameboy har ingenting med läsning att göra.

DN har testat läsplattor och är inte imponerade. Precis som jag misstänkte är kontrasten dålig och produkten en aning krånglig. Som sagt, hade jag varit student skulle jag möjligen sett fördelen, men som det är nu passar jag. Tusentals böcker i en liten manick och möjlighet att spela musik samtidigt räcker inte.

Annons
Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Det här med läsplattor

 1. Magnus N skriver:

  ”Jag har svårt för att läsa på en dataskärm …”

  Tja, du läser ju på en skärm just nu, eller hur?

  ”… och så stor skillnad kan det väl knappast vara. Eller?”

  Jo, det ÄR en väldigt stor skillnad på en läsplatta och en datorskärm. Därav hela grejen med läsplattor. För eböcker har ju funnits i tio år och de har ju inte varit särskilt populära. Eftersom du var tvungen att läsa på en skärm.
  Väldigt få människor orkar med detta.

  Men läsplattornas skärmar är något helt annat. De lyser inte. Tvärtom, behöver du bra belysning för att läsa en text på en sådan. Precis som du behöver bra belysning för att läsa en bok.

  ”Har också svårt att tänka mig att en läsplatta kan dofta lika gott som en ny bok.”

  Nej, doften kan vi nog vara överens om är annorlunda. Men vad har det med en bra text att göra?
  När du förra gången pratade om en bra bok med en bekant – nämnde du doften då också?
  ”Stieg Larssons ”Män som hatar kvinnor” är så himla bra. Och så luktar den så gott också” …

  Men, alla detta åsido, läsplattor är inte för alla. Precis som böcker inte är för alla.

  Allt gott,
  Magnus

 2. Lilla O skriver:

  Förvisso läser jag på en skärm just nu, men det är skillnad på att läsa och att läsa vilket jag också exemplifierar. Doften är kanske inte det viktigaste, men eftersom jag lever i en boknördsvärld så händer det faktiskt att vi diskuterar just detta.

  Jag har svårt att se mig själv krypa upp i soffan med en läsplatta, men jag sitter säkert där om några år. Just nu känner jag inte behovet.

 3. Morrica skriver:

  Dagens läsplattor är början på något nytt. De förhåller sig till den du kommer att krypa upp i soffan med om några år som Walkman kasettbandspelare förhåller sig till IPhone – funktionen att ha musik med dig när du reser, går ut med hunden eller sitter på bussen finns i båda fallen, men den är oändligt mycket smidigare, flexiblare, bekvämare och effektivare nu än den var då.

  • Lilla O skriver:

   Även en konservativ stackare som jag kommer säkert att ge mig på sikt, men det får bli ännu smidigare. Nu verkar det fortfarande rätt krångligt.

 4. Lotta - hyllan skriver:

  Jag tror de kan fylla sin funktion när det gäller studentlitteratur – om man har möjligheten att kunna söka ord och fraser. Jag tror också att de kan fylla en funktion för äldre – om man har sämre syn och kan få större text än i vanliga böcker.

  Men för mig – njutningsläsaren och biblofilen – kommer den nog inte att slå igenom. Jag älskar mina böcker, vill rent fysiskt äga dem och ta på dem och sortera dem och lukta på dem, och kunna läsa dem var som helst och när som helst, även i badet, och inte behöva svära för att batteriet tagit slut i min läsplatta just precis när jag är inne i ett spännande kapitel.

  Och det handlar inte om jag är teknikfientlig eller bakåtsträvande… så kom igen läsplattan, bring it on, jag är öppen för att ge dig en chans… 😉

 5. Lotta - hyllan skriver:

  Förresten så finns ju alltid spray att ta till om man vill förhöja sin läsupplevelse… 😉
  http://hyllan.blogg.se/2009/june/doft-av-bocker-pa-sprayflaska.html

 6. klotho skriver:

  Jag vill visserligen äga mina böcker också, gillar att ta på dem och ha dem i bokhyllan, men vissa böcker nöjer jag mig med att läsa och om man är på resande fot så skulle det antagligen vara betydligt mer bekvämt med en läsplatta. Kanske. Jag är dock ingen som går i spetsen för ny utveckling och måste ha det senaste så när jag är redo för läsplatta så räknar jag med att de första generationernas problem är åtgärdade. Har inte hunnit läsa inlägget i DN men i senaste numret av Elle interiör så redogör de för Nuut (koreansk variant) och Kindle (Amazons variant) och jag kan nog i framtiden tänka mig en läsplatta. Mp3-spelare är ju en klar förbättring om man jämför med kassettband och freestyle. 🙂

  • Lilla O skriver:

   Jag är rädd att den här formen av läsplattor snarare är minidisc-spelare än Mp3-spelare. Därför avvaktar jag lite, för även om ljudet är fantastiskt i min minidisc-spelare är den långt ifrån smidig. 😉

 7. Jacob skriver:

  hundra böcker som inte längre finns i tryck är helt fantastiskt – att betala tusentals kronor och inte kunna ta med plattan i badet är ridå..

  men möjligheten att kunna ladda ner kurslitteratur för tusentals kronor och dessutom bära den med sig jämt… plattorna kommer, hoppas bara dom blir bra snabbt… copyright-diskussionen blir måttligt kul dock… och lite… vem kommer att vilja bli ”publicerad” när det ändå bara är något man kan ladda ner? 😉

 8. Pingback: Det här med läsplattor | NUUT - svensk läsplatta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s