Orangepriset, oväntade favoriter, otrohet och annat på O

Här kommer mina O-svar. Håll tillgodo!

Ännu ett bokpris den här veckan, ett endast för kvinnor Orange Prize for Fiction som delats ut sedan 1996. Vet du något om priset? Har du läst böcker av någon pristagare? Är det bra med ett pris för kvinnliga författare?

Tack vare Paperback Lover har jag uppmärksammat detta pris. Har inte hunnit läsa de böcker som varit med i PB:s utmaning ännu, men några böcker av pristagarna har jag läst.

I mars är det Carol Shields som vann 1998 som gäller. Har inte läst just Larrys Party, men den står faktiskt i hyllan, tillsammans med de böcker av Shields som jag läst, fantastiska Stendagböckerna som hon fick Pulitzerpriset för och Mary Swann som också är mycket bra.

Andra pristagare som jag läst och tyckt om är Lionel Shriver som fick priset för We need to talk about Kevin och Chimamanda Ngozi Adichie som fick priset för Half a yellow sun.

Berätta om en bok som du tyckte mycket om, trots att du inte trodde att du skulle gilla den. En oväntad favorit alltså!

Jag är inte mycket för overkliga böcker, men tyckte ändå att Låt den rätte komma in var en helt fantastisk bok. Så bra att jag ännu inte vågat läsa något mer av John Ajvide Lindqvist.

Jag är inget fan av Peter Harrysson, men tänker ändå sno ett av hans favorituttryck. Jag vill att du berättar om en bok som var olidligt spännande!

Hungerspelen var både en oväntad favorit och dessutom olidligt spännande. Har just burit hem andra delen i trilogin Fatta eld från biblioteket.

Och slutligen vill jag höra om en bok om ett mindre trevligt ämne. Har du läst någon bok om otrohet som du tycker är bra?

Smuts av Katarina Wennstam handlar om  otrohet av värsta slaget. Mycket läsvärd!

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Orangepriset, oväntade favoriter, otrohet och annat på O

  1. Helena skriver:

    Jag har inte vågat läsa Låt den rätte komma in ännu men däremot Hantering av odöda som också är väldigt bra och otroligt sorglig.

  2. Ylva skriver:

    Stendagböckerna har jag också läst, men jag kände inte igen namnet Carol Shields. Jag har alltså läst ganska många av Orange Prizevinnarna, men inte just för det prisets skull. Ja, vi har ofta samma boksmak, du och jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s