Betyg på lärare?

Det har blivit inne att elever ska tillåtas betygssätta lärare och nu vill även skolorna i Göteborg införa detta. I grunden tycker jag att det är helt korrekt att låta eleverna bedöma lärarna.

Några tankar bara:

Det är skillnad på betyg och utvärdering. Elever ska självklart få utvärdera sina lärare, men de är inga arbetsgivare och dessa utvärderingar bör endast nå läraren och arbetsgivaren. Att de skulle vara ”allmän egendom” är bara löjligt.

Betygssättning är ingenting man gör med vänster hand i sömnen. Det finns tydliga direktiv från Skolverket om vad som ska betygssättas. Blanda därför inte ihop den utvärdering elever ska göra med den betygssättning som lärarna gör.

Läraryrket ska inte vara en popularitetstävling. Vem är egentligen en snäll lärare, den som sätter ett betyg på en elev trots att eleven i fråga inte nått målen, eller den som faktiskt vågar sätta ett korrekt betyg trots att det blir reaktioner?

Några gamla inlägg som belyser frågan:

Alla har en åsikt om skolan om just detta. Det är viktigt att komma ihåg att man inte är expert bara för att man gått i skolan själv. Mer respekt inför läraryrket tack!

Varför göra det svårt för sig? Varför ska en lärare sätta ett lägre, men korrekt betyg och detta bara innebär sura elever, arga föräldrar och kanske också en irriterad chef?

Det här inlägget postades i Skolsnack och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Betyg på lärare?

  1. Emelie skriver:

    Det är också skillnad på att utvärdera och värdera. Utvärdering måste ske utifrån i förväg uppsatta mål. Det gäller ju sällan elevers värdering av lärare. I det fallet tycker jag snarare att det handlar om att lämna synpunkter, föreslå förbättringar, påpeka brister, osv. Precis som vid lärares betygssättning av _elevernas arbete_ måste man väl dessutom ställa frågan: Är det läraren eller undervisningen som eleverna ska lämna synpunkter på?

    I övrigt måste jag säga att jag håller med fullständigt om det du skriver i alla tre inläggen. Jag kommer länka till dem på min blogg. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s