En dag som fortfarande behövs

Tyvärr finns det fortfarande ett behov av Internationella Kvinnodagen som infaller på måndag. I år firar den 100 år och trots att den initierades av amerikanska kvinnor var det i Sovjetunionen den fick status. Först 1978 blev det en FN-dag. För mig handlar det inte om höger eller vänster och inte heller om snoppar och snippor. Istället hoppas jag att alla oavsett politisk inriktning eller kön kan inse att ett jämlikt samhälle är det bästa samhället.

Ett samhälle där tjejer tillåts ta plats på samma sätt som killarna får göra. Där de inte behöver tänka så mycket på hur de ser ut. Jag var med på en gympalektion förra veckan och det var riktigt roligt att smyglyssna. Alla var väldigt fokuserade på sig själva och hur de andra såg på dem, men reaktionerna var olika. Från killarna kom en hel del ”fan vad bra jag är” och en hel del liknande kommentarer till varandra. Tjejerna sa istället ”åh vad ovig jag är” ”oj, nu gjorde jag fel” och såg till att dra i tröjorna så att de inte visade för mycket av den ”feta” magen. Kommentarerna från andra tjejer var ”nej, jag är ännu mer ovig” eller ”du är i alla fall inte lika kass som jag”.

Hur hade vi reagerat om tjejerna och killarna bytte kommentarer? Om en tjej sa ”fan vad bra jag är” och en kille ”oj nu gjorde jag fel” eller ”usch vad fet jag är”. Skulle det ens hända?

I Göteborg tjuvstartar firandet redan i helgen bland annat på Allégården med stand-up. Hur nu det ska gå, för kvinnor är väl inte roliga? Apropå roliga kvinnor så läser jag Mia Skäringers fantastiskt roliga och allvarliga Dyngkåt och hur helig som helst som kommer i pocket snart. Hon är en riktig förebild som kräver sin plats.

I Irak är det val och där börjar kvinnorna ta plats i politiken. Ett land där 40% av familjerna nu försörjs av en ensamstående kvinna, men där våld och diskriminering är vardag för många. Diskriminering i religionens namn är lika illa som all annan diskriminering.Enligt FN dödas tusentals kvinnor i hedersrelaterat våld varje år. Det betyder inte att vi kan skylla allt på hemska muslimer som är så populärt just nu då våld mot kvinnor är ett problem i alla läder tyvärr, så också här.

En kvinna och en mycket kompetent politiker är Maria Wetterstrand som nu företräder ett parti över 10%. Minst så stort får Mp gärna vara på valdagen. En röd-grön majoritet och därmed en regering med en vettig jämställdhetspolitik blir förhoppningsvis verklighet i höst. Det finns andra saker att fokusera på än det förkastliga RUT-avdraget.

För mig är det en självklarhet att det måste till något drastiskt för att utvecklingen ska gå framåt. Som det är nu går det alldeles för långsamt och då män väljer män i hög utsträckning ges inte höga positioner till den bäst lämpade. I Norge har kvotering gett högre utbildade personer i bolagsstyrelser, vilket ger en fingervisning om att det inte är kompetens som gör att det är flest män i styrelser idag.

Annons
Detta inlägg publicerades i Genus och märktes , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till En dag som fortfarande behövs

 1. Axel skriver:

  Varför ska staten bestämma vem en privatperson får och inte får anlita? Är det staten som bestämmer om jag måste anlita en man eller kvinna för en tjänst? Så varför ska staten blanda sig in i hur ägarna av ett företag anställer sin styrelse? Ägarna vill att de mest kompetenta styr bolaget, de vill inte att det är 50/50 män/kvinnor, de vill ha de mest kompetenta, oavsett om det är män eller kvinnor.
  Det enda som kommer att hända är att ägarna flyttar sina bolag utomlands där man får anlita de mest kompetenta personer. Återigen ett steg närmare ett förfallen Sverige. Tack 🙂

  • Lilla O skriver:

   Snegla mot väster och inse att dessa argument inte höll där och troligen inte kommer att hålla där. Fler kvinnor har gett högre utbildningsnivå i styrelserna och företagen har inte flytt utomlands.

   • Axel skriver:

    Köp aktier i de företagen som du vill ändra på, äger man inga andelar har man inget rösträtt och därmed ingenting att säga till. Staten ska inte blanda in sig i ledningen av privata bolag. Eller ska staten i framtiden även kvotera in aktieägarna?

   • Lilla O skriver:

    Blanda sig i? Företag i Sverige behöver redan följa lagar och regler som LAS, kollektivavtal och skattesatser. Är det också att blanda sig i? Kvotering skulle gott kunna vara en av de regler som styr företagen.

 2. Linda, foto skriver:

  Du skrev ”[…] män väljer män i hög utsträckning […]”

  Vad grundar du det på?

 3. Nina skriver:

  Bra inläggg. Många kloka ord som jag också står bakom. Tänker som du att jag är tacksam för allt som gjorts i jämlikhetens namn men tycker det går för långsamt och vill skynda på.

  Jag har också läst Mias bok och jag älskade den. Jag ska se henne när hon kommer hit till Visby senare i vår också. Längtar.

 4. Toffs skriver:

  Det handlar ju inte om könskvotering, som jag anser är ganska förnedrande, utan snarare om det omvända. Att våga se att kvinnor HAR samma kompetens som män. Många företag börjar ju ta ett steg åt rätt håll, men det är jädrigt lång väg kvar på många ställen… Och vi tjejer måste kanske lyssna på våra mammor och inse att vi ”måste höja våra röster för att höras”…för problemet är ju också att så många tjejer inte VÅGAR ta plats i samhället. Jag älskar serien Glappet för att den gav mig en röst som jag inte trodde jag hade när jag var yngre…

  • Lilla O skriver:

   Vi måste definitivt höja rösterna och tillåtas göra det. Har gjort genusobservationer under veckan och det är helt otroligt vilken plats killar får och tillåts ta. En tjej som tar lika mycket plats anses inte sällan vara rätt jobbig.

 5. Pingback: Det fria ordets död II – PROTESTERA! « Nemokrati

 6. Pingback: En socialistisk kvinnokamp « Röda Lund

 7. Linda, foto skriver:

  Okej, du grundrar det alltså på en artikel.

  Det finns antagligen fler män än kvinnor som visar framfötterna och hur ska man välja in kvinnor om de inte visar att de är lämpade? Som Toffs skrev innan så är det många kvinnor som inte vågar ta plats, det är inte männens fel. Jag skulle verkligen inte vilja ha fördel i arbetslivet bara för att jag är tjej.

  • Lilla O skriver:

   Tycker du att det är okej att du inte får ett jobb för att du är kvinna och förväntas få barn, stanna hemma med dem, ta vab när de är sjuka osv.

   Tycker du att det är okej att du får sämre betalt för samma arbete?

   Hur ser vi på en tjej som vågar ta plats?
   Vad är den manliga motsvarigheten till bitch?

   Och nej, jag grundar det inte på en artikel utan på hur verkligheten ser ut.

 8. Linda, foto skriver:

  Jag kommer inte bli nekad ett jobb för att jag är kvinna.

  Jag kommer inte få sämre betalt för samma arbete.

  Om du tror att en kvinna blir kallad för bitch bara för att hon tar lite plats är du bra konstig.

  Det gäller att ha rätt inställning! Och du borde nog ändra på din inställning.

  Inse att saker och ting är annorlunda nu jämfört med för hundra år sedan! Och varför ska kvotering bara gälla kvinnor där män dominerar? Ska det vara jämställt måste även kvotering av män där kvinnor dominerar införas, eller?

 9. Linda, foto skriver:

  ‘Bitch’ är engelska om betyder tik, dvs honhund. Den manliga motsvarigheten bör därför vara ‘male dog’.

  Hurså?

 10. Pingback: En socialistisk kvinnokamp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s