Kan inte vänta tills imorgon

Jag hade tänkt vänta tills imorgon med att skriva om kvinnodagen, men det blev en inlägg redan igår och det blir ett idag också. Det är både roligt och sorgligt när man skriver om ämnet och det alltid dyker upp två sorters kommentarer, från män som tycker att det är bra som det är vilket inte är konstigt och från kvinnor som tycker att det är kvinnors fel att det ser ut som det gör, vilket är mer tragiskt. Läser man historia om kvinnor (som tyvärr kallas kvinnohistoria trots att det borde räcka att kalla det historia) märks det väldigt tydligt att kampen för jämställdhet inte bara hindras av män som inte vill förlora makt utan i stor utsträckning av kvinnor som skyddar männen. Det är inte deras fel att det ser ut som det gör och det vore hemskt att få fördelar bara för att de är kvinnor.

Det är inte speciella rättigheter för kvinnor som jämställdhet handlar om, utan samma rättigheter för alla oavsett kön. Inte heller en politik som försämrar jämställdhet snarare än förbättrar den. DN har idag en intressant artikelserie om kvinnor i världen. Det är långt kvar till jämställdhet både här och där. Trots att vi har kommit en bit på väg i Sverige diskrimineras kvinnor speciellt när de får barn och inte är att räkna med. En kvoterad föräldraförsäkring hade hjälpt då både män och kvinnor blir borta lika länge. Sedan är det ju alla vab-dagar också, men de lär inte kunna kvoteras. Jag är glad att männen i alla fall börjar höja sina röster för att slippa ses som en andra klassens föräldrar, men ska vi verkligen vänta tills någon annan fixar jämställdheten åt oss?

Några boktips: Skriet från kärnfamiljen av Rebecka Edgren Aldén och Tinni Ernsjöö Rappe, Familjens projektledare säger upp sig av Gunilla Bergensten, Ta betalt -En feministisk överlevnadsguide av Moa Elf Karlén och Johanna Palmström, Genuspedagogik av Kajsa Svaleryd, Diagnos Duktig av Jennie Sjögren och Tinni Ernsjöö Rappe

Detta inlägg publicerades i Genus och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s