Popularitet, pappor, pocket och annat på P

Här kommer mina svar på p-frågorna:

Pseudonymer används ibland av författare. Vad tycker du om det? Vilken pseudonym skulle du rekommendera oss att läsa?

Ibland kan jag känna mig lite lurad av en pseudonym, men jag har förståelse för att författare väljer att skriva under andra namn. I de flesta fall i alla fall. När det blev en mediahype kring pseudonymen Lars Kepler blev jag mest förbannad.

Mohammed Moulessehoul hade publicerat flera romaner under eget namn, men när hans böcker riskerade censur började han istället skriva under namnet Yasmina Khadra. Hans bok Efter attentatet är en mycket bra bok om en man vars fru dödas i ett självmordsattentat.

Vem är din favoritpappa i litteraturens värld?

Det finns så många pappor att välja mellan, men jag stannar för en klassiker nämligen Alfons Åbergs pappa vad han nu heter.

Popularitet vs. kvalitet. Vad har du för åsikter om detta dilemma?

Ja du. Allt som är populärt är inte skit även om allt för många läsare verkar få en författares status att sjunka rätt ofta. Inte alltid beror det på att böckernas kvalitet försämrats. Allt som är populärt är inte heller bra. Och allt som är kritikerrosat är det inte heller. Jag läser gärna Läckberg, men inte Marklund, gärna Skäringer, men inte lika gärna Haag, inte Guillou men gärna Theorin. Och så skulle jag kunna hålla på ett tag. Fördelen med popularitet är såklart att jag får veta att författaren finns. Nobelpriset brukar å andra sidan fylla samma syfte.

Pocket eller inbunden?

Jag kör ännu ett ”det beror på” svar. De är populära idag. Jag tycker om att läsa pocketböcker (inte lika mycket nu när mitt pocketfodral gått sönder dock) men vill gärna ha hårda, inbundna, riktiga böcker i hyllan. Dessutom vill jag gärna läsa nyutkomna böcker och då ligger pocket lite i lä. Samtidigt är en pocketbok mycket mer prisvärd och det känns lättare att chansa. De inbundna tenderar att begränsas till säkra kort.

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Popularitet, pappor, pocket och annat på P

 1. Lilla O skriver:

  Lyssnar just på Alexandra Coelho Ahndorils Vinterprogram där hon berättar om hur Lars Kepler kom till, vem han är och hur de skrivit boken. Känner mig lite elak över min irritation, men det kan inte hjälpas.

 2. Morrica skriver:

  För mig är böcker upplevelser, inte estetik, så det bokhylleestetiska argumentet faller direkt bort. Jag går så långt i min kärlek till pocketboken att jag ibland inte upplever en bok som utgiven förrän den kommer i pocket. Vi får se hur det gå här i april när min husguds biografi kommer ut.

  Kul lek det här!

 3. Ylva skriver:

  Jag har svarat på Yfronten.

 4. Bea skriver:

  Efter attentatet är bokad men tillfälligt slut på Adlibris, verkar mycket bra! Jag håller med om populariteten men tvärtom har jag läst flera Marklund men aldrig Läckberg, bara av magkänsla. Jag kan vara ack så kategorisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s