Att våga skriva det man tänker

Kan man vara både Dyngkåt och hur helig som helst undrar Mia Skäringer med all rätta. Hur ska en riktig kvinna vara? Krönikorna som tidigare publicerats i mama behandlar allt från tonårssex till graviditetsoro. Skäringer är brutalt ärlig och totalt självutlämnande utan att för dem skull bli smetigt sentimental en enda sekund. Hon berättar hur hon sökt kärlek och bekräftelse, hur hennes anorektiska jag gav henne mer status än hennes mulliga, hur hon vågade lämna sin man och flytta ihop med en ny på samma lilla ö i Göteborgs skärgård, hur hemskt det är att tvingas vara utan sina barn, men hur viktigt det ändå är att leva ärligt.

Förutom krönikorna finns inlägg från Mia Skäringers två korta, men intensiva bloggperioder. Här finns en annan, lugnare och mer vardaglig ton. Varje ord är kanske inte lika genomtänkt, allt är inte chockerande, men allt är fortfarande ärligt och personligt. Inga glassiga beskrivningar av familjelivet och garanterat pumpsfritt.

Jag tycker ännu mer om Mia Skäringer efter att ha läst den här boken. En del av mig tycker synd om henne för allt hon gått igenom, men mest känner jag en stor beundran för hennes sätt att tackla livet. Hon lever fullt ut på gott och ont. Hon vågar skriva att hon inte alltid är en perfekt mamma eller en perfekt sambo och inte heller en perfekt dotter. Hon vågar skriva att det är okej. Det är okej att inte vara perfekt och att inte fixa att hålla hundra bollar i luften. Hon påpekar det självklara, att mammor också är människor. Ytan borde inte vara viktigast, men tyvärr är de det allt för ofta.

Nu slukade jag boken på några korta timmar och det är egentligen synd. Jag tror att den egentligen ska avnjutas i små portioner så att det finns tid för reflektion. Jag kommer att återkomma till boken igen, den saken är klar.

Dyngkåt och hur helig som helst är en av de böcker som ingår i Månpockets marsutgivning. Läs den du också!

Annons
Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Att våga skriva det man tänker

 1. frostnatter skriver:

  Åh vad roligt att höra om boken!
  Jag väntar på min bok som är på väg på Posten. Ska bli riktigt härligt att läsa den.

  Jag tycker hon verkar vara en underbar människa med bra värderingar, humor och också ett skönt allvar och ödmjukhet till livet.

  Ha det så gott!
  /Annelie

 2. snowflake skriver:

  Och det här var du tvungen att komma med när jag har köpstopp? *morr*

  Nej men, det låter skitbra. Jag läste hennes blogg och den var helt fantastisk. Verkligen under huden och äkta, utan att bli helt självcentrerad på det där jobbiga viset.
  Mia Skäringer behövs.

 3. EAM skriver:

  Jag vill gärna läsa den.

 4. Helena skriver:

  Jag är redan rejält kär i Mia Skäringer och den nakna ärlighet hon står för. Tyckte mycket om henne intensiva bloggperiod.

 5. frostnatter skriver:

  Nu har jag läst den. Försökte dra ut på den även om jag lätt kunnat läsa den i ett svep!
  Jag älskade den, förbannat vilken skön människa. Tycker om det raka, ärliga och ödmjuka hon förmedlar. Boken är ju mer allvarlig och känslosam dock utan att bli det minsta sentimental ska sägas, där finns inget stackars mig el dyl, men hennes humor lyser såklart genom allt detta och det är underbart.
  Mia är min gudinna!!! 😀

 6. Pingback: Att våga skriva det man tänker « enligt O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s