En söt bagatell

I fredags var vi på bio med klassen och såg Farsan av Josef Fares. En film som fått minst sagt blandade recensioner. Jan Fares är filmen. Hans rollfigur Aziz är underbar trots sina ibland fördomsfulla och gammalmodiga idéer. Det är en enkel film, en söt bagatell, men inte utan substans.

De tre anställda på Jörgens Cykel står i centrum. Jörgen, spelad av Torkel Petersson som har stora problem med sitt självförtroende, vilket leder till problem med frun. Han fantiserar om hur hon är otrogen med macho-grannen och försöker med hjälp av Aziz bli en riktig macho-man själv. Resultatet blir en katastrof och scenen där han gör en riktigt manlig sallad är både rolig och tragisk. Juans stora problem är att hans hund är sjuk och hunden verkar vara det enda han har. Också rätt tragiskt.

Aziz ska snart bli farfar och lever redan lite väl mycket genom sin son och sonhustru. Sonen Sam uppmuntrar honom därför att försöka hitta en ny kvinna. I jakten på den perfekta frun kulturkrockas det en hel del. Något som mina elever uppskattade och som ledde till ett intressant samtal om när man ska gifta sig, hur länge man ska ha känt varandra och vem som bestämmer.

Sam vågar inte vara ärlig mot sin pappa och döljer den planerade adoptionen. Frun Amanda tar på sig en lösmage så fort Aziz hälsar på, vilket inte bara är absurt utan extremt fegt. Att våga vara ärlig var också ett tema vi talade om på vägen hem. När är det bäst att vara ärlig egentligen?

Jag tyckte om Farsan som inte är Josef Fares bästa film, men en trevlig sådan som bjöd på en hel del gapflabb. Eleverna gillade den skarpt och eftersom de bestämt film var det huvudsaken.

Detta inlägg publicerades i Tv, film och radio och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s