Det måste vara skönt

Tycker att det måste vara skönt att vara Jan Björklund och tro på så enkla lösningar som han alltid gör. Om killarna i skolan bara skärper sig så kommer problemen att försvinna. Säkert. Att ingen har tänkt på det tidigare.

I tidigare artiklar har DN tagit upp problemet med att killar och tjejer presterar så olika i skolan och att detta leder till problem för alla inblandade.

Det är också riktigt respektlöst mot alla inblandade att Björklund viftar bort problemet på sitt vanliga nonchalanta sätt. Att som vanligt ordinera katederundervisning är också korttänkt. Alla bra lärare varierar sin pedagogik och det är klart att även katederundervisning ska vara en del av undervisningen.

Att så blint tro att en sorts pedagogik och dessutom en väldigt traditionell sådan ska förändra elevernas attityd till kunskap och studier är väldigt konstigt. Jag tror tvärtom mer på att utgå ifrån eleverna och väcka deras intresse, för att sedan ”lura” in dem på nya vägar och därmed utveckla nödvändiga kunskaper.

Flickorna pluggar, killarna softar. Kanske är det så. Jag skulle till och med vilja sträcka mig så långt som till att säga att det ofta är så. Men om jag säger till killarna att skärpa sig så löser sig nog problemet. Eller?

Hur vore det att istället för att vrida utvecklingen bakåt, faktiskt bygga lite fler broar mellan skolan och verkligheten. Entreprenöriellt lärande, som de flesta lärare på min skola nu utbildas i, går mycket ut på att ta avstamp i elevernas förförståelse och i deras drömmar.

Vägledning först, men därefter möjlighet att erövra nya kunskaper. I dammig Vygotsky anda visserligen, men fortfarande mer nyskapande än den fyrkantiga och traditionella undervisning som Jan Björklund predikar.

Det här inlägget postades i Skolsnack och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Det måste vara skönt

 1. Josefin skriver:

  Instämmer med att det är dags att hitta nya vägar och inte återgå till 1800-talets kateder undervisning, allt annat i samhället utvecklas och vi skapar inovativa tillvägagångssätt, varför ska skolan skilja sig från dagens trend??

 2. Plura skriver:

  Lilla O – håller med. Majoren tror att det är lumpen som gäller. Det är så patetiskt så man rådnar.

  Majoren måste ha haft underkänt i biologi. Vi killar lämnar ju in hjärnan på service i puberteten. Just i den ålder allt avgörs för vidare studier. Det är föga framgångsrikt att tro att ”back to old faschen fitteens” är lösningen.

  Skulle snarare se en uppdelning redan år 7 i grundskolan på fler utbildningslinjer. En liten renässans för den grundskola som fanns för drygt fyrtio år sedan. Där kunde killar hålla sig till naturvetenskap och teknik. Och tjejer till det som var förhärskande i gamla tiders flickskola, humanism. Som jag tycker dagens enhetsgrundskola präglas av.

  Det måste bli mer rumsrent att diskutera att killar och tjejer har olika utvecklingscykler utan att hamna i gnusgropen och att allt ska vara så könsneutralt.

 3. Helena skriver:

  Jag irriteras också över Björklunds oförmåga att se något problem i att många tjejer pluggar FÖR hårt och på det sättet driver sig mot utbrändhet vilket ju också är något som tagits upp i artikelserien. För Björklund är detta inget problem – att plugga är för honom uppenbarligen alltid bra oavsett hur man mår… Så när andra ser två problem ser Björklund bara ett och det är dessutom ett som lätt kan avhjälpas med katederundervisning (man undrar ju bara hur han menar att just det ska vara lösningen).

 4. Agnes Larsson skriver:

  Jag tyckte den där artikeln i Insidan var helt sanslös.
  Någon som vet vad Björklund har för kunskaper om skolan – med tanke på att han är skolminister? Är det erfarenheter från militären han bygger sina påståenden på? Eller sin egen skolgång?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s