Vem ska ta ansvar?

RFSU lyfter fram skolans ansvar att förebygga övergrepp. Jag håller med dem om att det behövs större fokus på sexualundervisning i skolan. Jag håller också med om att lärare kanske behöver fortbildas för att kvaliteten ska säkras.

Det som gör mig lite trött är att det alltid påpekas att skolan har ansvar för allt hemskt som händer i samhället. I fallet med Linnea i Bjästa agerade skolans personal helt galet, så också kyrkans personal och många andra vuxna i byn. Ansvaret måste läggas på alla vuxna, inte minst föräldrarna. Skolan har ett ansvar, men inte totalt ansvar, för att samhället ska bli bättre.

Det handlar om vuxenansvar och civilkurage, säger Jan Björklund och för en gångs skull har han rätt. Det här måste ses som ett vuxenansvar, inte ett skolansvar.

Och prästen då, som fått bära hundhuvud för hyllandet av pojken. Att han vill stötta Oskar är inte alls konstigt. Alla människor har rätt till stöd. Därifrån till att låta en dömd våldtäktsman stå i centrum under en skolavslutning i skolan och hyllas som hjälte är steget milsvitt.

Jag hoppas att vi inte är dumma nog att tro att en sådan här sak bara kan hända i Bjästa, utan att en debatt om synen på våldtäktsoffer följer i den tragiska händelsens spår.

Annonser
Det här inlägget postades i Funderingar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Vem ska ta ansvar?

 1. Ping: Kunskapsbrister skapar risker vem bär ansvar « awickedone´s Blog

 2. Nina skriver:

  Du är klok du. Håller med dej. Inte lätt att vara lärare inte. Men mer sexualundervisning skulle vara jättebra tror jag.

 3. Morrica skriver:

  Händelsen i Bjästa har mycket lite med sex att göra, och mycket mer med makt. I Bjästafallet handlar det mer om ett slutet samhälle där den sociala kontrollen är viktigare än något annat, där bekantas bekantas ord väger tyngre än DNA-bevisning, där en mammas drev mot en flicka som sagt ifrån mot mammans son kan gå hur långt som helst utan att någon säger ifrån, eftersom den som säger ifrån riskerar att själv hamna framför drevet.

  • Lilla O skriver:

   Det handlar definitivt om makt och jag tror inte att det bara kan hända i små samhällen. Slutna sociala sammanhang finns överallt.

   • Morrica skriver:

    Det har du så rätt i, och den bästa kontrollverktyget i dessa sammanhang är just uteslutningen – det som använts mot flickebarnet här.

   • Lilla O skriver:

    Hela situationen är så absurd att det är svårt att tro att det är sant.

   • Morrica skriver:

    Jag förstår det. Om man inte levt många år i ett sådan samhälle är det svårt att tro att det faktiskt fungerar så sekteristiskt som det gör.

 4. Emelie skriver:

  Det är väl inte mängden sex- och samlevnadsundervisning som är problemet i skolan, utan vad den innehåller? Jag hade gärna sluppit den undervisning vi hade. Vi diskuterade till exempel aldrig någonsin könsroller och de förväntningar som finns på killars och tjejers sexuella beteende. Det är kanske sånt man skulle behöva prata om istället för hur det blir barn och hur mycket vatten som ryms i en kondom. Läs gärna det här, som jag skrev om ämnet för snart två år sen: http://iloapp.qaw.se/blog/emsblogg?Home&post=345

  • Lilla O skriver:

   Jag tycker att det är riktigt spännande att undervisa om de här frågorna, men jag tycker att jämställdhet, etik och sexualundervisning ska vara något ständigt återkommande. Inte något man river av ibland för att kunna bocka av det.

   • Emelie skriver:

    Jag håller med. Det är ju också det som står i läroplanen, att det ska genomsyra hela skolans verksamhet. Konstigt att det så sällan verkar vara så.

   • Lilla O skriver:

    Det alla har ansvar blir inte sällan bortglömt. Tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s