Oksanen fick priset

Det blev Sofi Oksanen som fick Nordiska Rådets Litteraturpris fär boken Puhdistus (Utrensning på svenska utgiven av Albert Bonniers Förlag). Dags att ställa sig i bibliotekskö alltså. Gillade inte temat speciellt i Stalins Kossor, men helt klart hennes sätt att skriva. Dessutom verkar hon vara en riktigt cool dam.

Ur bedömningskommitténs motivering:

”Sofi Oksanens roman Utrensning utspelar sig på två tidsplan i Estland, men dess teman kärlek, svek, makt och maktlöshet är tidlösa. Utrensning vibrerar av spänning: outtalade hemligheter och djupt skamliga dåd brer ut sig som ett nätverk över boken och tvingar läsaren att läsa vidare. Med ett sällsynt exakt och drabbande språk beskriver Oksanen vad historien gör med den enskilda människan och historiens närvaro i nuet.”

Ett stort grattis till Oksanen alltså och ännu en bok att lägga till läslistan. Har också varit och lånat Ann Jäderlunds Vad hjäper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar som också var nominerad till priset. Mest för att jag gillar Jäderlund och för att titeln är helt fantastisk.

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Oksanen fick priset

  1. Pingback: Lustar efter Oksanen « snowflakes in rain

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s