Lyrikutmaningen då, nu, sedan

Första kvartalet 2010 är över och målet var att läsa dikter av tre svenska poeter. Två av tre är lästa, en kommer jag definitivt att återvända till och en är jag beredd att ge minst en chans till.

Bob Hansson ska också få en chans, men jag måste nog pröva något annat än Halleluja liksom, för den har jag fastnat i gång på gång. Ledsen Bob, jag gillar ju dig, men det får bli en annan bok en annan gång.

En som kommer att få väldans många chanser är Kristina Lugn som jag nästan är lite kär i efter att ha läst Hejdå, ha det så bra. Jag kommer definitivt att återvända både till denna bok och hennes andra. Det finns en del att ösa ur.

Christine Falkenland imponerade inte med diktsamlingen Om honom, men hennes roman Vinterträdgården tyckte jag mycket om och dikterna i den berörde mig väldigt. Minst en chans till för Falkenland alltså.

Nästa kvartal vänder jag blickarna mot USA och läser Emily Dickinson och William Carlos Williams som jag nosade på när jag läste engelska, men aldrig läst ”ordentligt”. Dags för det nu. Den tredje poeten jag valt ut är Linda Gregg som är totalt okänd för mig. Ser fram emot att läsa hennes dikter.

Annan lyrik jag läst under första kvartalet är Det av Inger Christensen, som är en riktig klassiker. Bra, men lite svår. Gillar dock Christensen skarpt. Även Rötter smälter av Sara Hallström var lite svårsmält trots titeln. En favorit det också trots detta. Ser fram emot hennes tredje bok Torg, korg, eko som kommer ut i slutet av månaden.

Jag har också läst diktromanen Människoätande människor i Märsta av Aase Berg som var en fantastisk läsupplevelse.

Annons
Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s