Jag är också trött…

…på alla ursäkter om varför det inte går att skaka fram rätt person på rätt plats istället för rätt man på rätt plats. Jag minns när det skulle rekryteras chef till min arbetsplats och ett företag fick i uppdrag att plocka fram ett antal kandidater. Resultatet blev ett gäng medelålders män med eller utan skolbakgrund. Trots att företaget påstod sig ha sökt i hela västra Sverige utan att hitta en enda lämplig kvinna.

Kanske är det som Daniel Pernikliski skriver att man är så upptagen med att leta efter den som stämmer med bilden i huvudet istället för att bara leta förutsättningslöst. Nu fick vi rätt man på rätt plats och kanske också rätt person, men det får vi aldrig veta.

Visst borde det finnas bra piloter med bröst och förskollärare med skägg? Tyvärr är det inte sällan svårt för alla som är oväntade och ovanliga att få jobb, kanske ännu svårare för förskolläraren med skägg, men det betyder inte att det är mer synd om honom än alla som inte får jobb för att de har bröst och (värst av allt) en livmoder.

Lina Thomsgård har startat Rättviseförmedlingen som specialiserat sig på att hitta rätt person till rätt plats och därmed försöka jämna ut könsfördelningen lite. Nu finns det alltså inget skäl till att anställa en man för att man inte hittat någon lämplig kvinna. Jag är helt säker på att chansen är större att det faktiskt blir kompetens som avgör om det finns kandidater av olika kön (och gärna också ursprung)  istället för att bara leta i gruppen svenska, medelålders män när man söker chefer.

Detta inlägg publicerades i Genus och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Jag är också trött…

 1. mariasbokliv skriver:

  jag kan bli trött på att bli utkvoterad bara för att de med snopp är ovanliga i min branch…

 2. Lilla O skriver:

  Jag blir snarare också utkvoterad, men den utkvoteringen av kvinnor till förmån för män verkar vara både vanlig och accepterad. Klart det ska finnas manliga förebilder för eleverna. 50-50 skulle vara det ideala tycker jag, men det ska vara kompetens som styr. Varför är det lättare och mer accepterat att kvotera in män i kvinnodominerade yrken?

 3. Emma skriver:

  Jag håller med om att det är viktigt att hitta rätt person till rätt plats och jag tycker könskvotering är en ganska (eller väldigt) dum sak. Motsatsen till likabehandling. Med kvotering skapar man skillnader mellan kvinnor och män istället för att sudda ut. Det ska vara kompetens och inställning som styr, aldrig kön.

  • Lilla O skriver:

   Det ska absolut vara kompetens som styr och därför är det väldigt dumt att bara söka inom halva befolkningen beroende på om jobbet klassas som mansgöra eller kvinnosyssla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s