Dansfabriken

Ta fyra väldigt olika ungdomar, två tjejer och två killar varav tre med invandrarbakgrund, (minst) två med trasiga familjer och en rikemanstjej, blanda sedan in lite dans, musik och ungdomsslang. Det hade kunnat bli ungefär hur fel som helst. Nu blev det inte fel alls, utan Eva Sussos bok Street, som är den första av tre planerade böcker i serien om Dansfabriken, är faktiskt en riktigt bra ungdomsbok.

Jag säger faktiskt, för när en bokserie presenteras som ”en ny, cool ungdomsserie” och ”en Fame för 2000-talet” ringde det en rejäl varningsklocka hos mig. Visserligen är det någon gång lite väl tillrättalagt och kanske lite överhippt, men helhetsintrycket är väldigt positivt. De fyra huvudpersonerna är på ytan stereotypa, men ganska snart står det klart att de inte alls är så platta som man luras att tro vid första anblick.

Melina är till exempel en riktigt självsäker och cool tjej som reagerar på att tjejer inte vågar lika mycket som killar och som gärna lyfter fram andras starka sidor. En karaktär som det ska bli väldigt kul att följa.

Marko är street-mästaren som dansar finsk tango på helgerna och gärna hälsar på sin gamle granne. En riktig tjejtjusare och störig kille på ytan, men det verkar finnas mycket mer. Skönt också med ett riktigt vänskapsförhållande mellan en kille och en tjej, för Melina och Marko är faktiskt bästa vänner.

Rafael är den tyste och svårmodige killen som bor hos sin farmor och försöker dölja allt trassel med sin pappa. Och slutligen Terese, den rika blondinen som snärjer sig in i gänget trots att hon knappt dansat street tidigare.

Det är de här fyra som handlingen kretsar kring och jag gillar dem. Ser fram emot de andra böckerna i serien.

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dansfabriken

  1. bai skriver:

    Denne såg spennande ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s