Hur får vi de bästa lärarna?

En kvarts miljard om året för att garantera att utbildade lärare är kvalificerade. Jag vet inte jag. Yrkeslegitimation kanske är respektingivande, men borde inte kvaliteten kunna säkras på något annat sätt? Det är jätteviktigt att det finns behörig personal. Eller egentligen en helt självklar nödvändighet. De som inte funkar som lärare tycker jag dock att man borde kunna ”rensa bort” tidigare än efter ett års arbete efter examen. Det är så dags då kan jag tycka. Med praktik under utbildningen borde det gå att rekommendera studenter att välja en annan utbildningsväg eller i alla fall avbryta utbildningen. Det måste väl gå att underkänna till exempel praktiken om någon visar sig helt olämplig?

Läraryrkets kvalitet måste helt klart säkerhetsställas, det tycker jag absolut, men jag är osäker på att en legitimation är lösningen. Jag är rädd att det bara blir ett förenklande av verkligheten. Bättre då att höja kraven för att komma in på utbildningen, gärna kombinera betyg med intervju och att därefter ställa höga krav på lämplighet hos studenterna.

Viktigast för att höja statusen på läraryrket är dock att höja lönen och förbättra arbetssituationen. Inte att som SKL vill göra och försämra vår situation ytterligare. En introduktionsperiod med mentor är också ett bra förslag. Låt också gärna nyutexaminerade lärare slippa till exempel klassföreståndarskap och kanske till och med ha färre lektioner, mot att de betalas någon form av introduktionslön. Glöm för all del inte heller att låta mentorerna ha tid att  vara just detta.

En yrkeslegitimation kan säkert vara bra, men den ger inte automatiskt läraryrket högre status. Borde inte behörighet räcka? Vad blir egentligen skillnaden? Alla läkare eller psykologer är väl inte garanterat bra för att de har en legitimation? Visst kan man dra in den, men vore det inte lättare att kunna avskeda olämplig personal med eller utan legitimation? Alliansen bör istället lägga lite kraft på att avtalet för lärarna blir mer än ett skambud.

Annonser
Det här inlägget postades i Skolsnack och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hur får vi de bästa lärarna?

  1. Morrica skriver:

    En viktig skillnad är att en indragen legitimation hindrar att personen i fråga kan fortsätta sitt destruktiva arbete i andra skolor, vilket kan bli följden av att personen får sparken.

    Men jag blir iskall i magen av tanken på att kommunala rektorer ska få avgöra om nyutbildade lärare duger eller inte. Spåren från Vellinge, Bjästa mfl förskräcker!

    • Lilla O skriver:

      Tycker nog att legitimationen ska utfärdas av lärosätena i så fall, men att en behörighet borde kunna fungera på samma sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s