Variation anyone?

Anna Munyua har skrivit boken Melvin – viktigast i världen om Melvin som Daniel Pernikliski väljer att kalla en mörkhyad svenne. Synd att en huvudperson ska behöva avvika så lite för att inte falla inom normen. Är  det inte lite tragiskt att det inte finns en större bredd bland barnboksfigurer än det tillåts göra idag.

Bra med lite variation och bredd, men det behövs väldigt mycket mer. Det finns inte bara barnböcker om små blonda pojkar längre, men nästan. Tittade på listan med de mest utlånade barnböckerna och där är Pippi ensam tjej om man inte väljer att räkna Mamma Mu.

Tack för morbror raring och de få lite annorlunda barnbokskaraktärer som finns (Alfons piprökande pappa måste väl också räknas hit) men borde de inte få sällskap av många fler? Så himla annorlunda behöver de kanske inte vara heller. En stark tjej utan röda flätor och guldpengar räcker långt.

Vi sitter helt klart galet hårt fast i normerna om hur en barnbok ”ska” se ut. Självklart påverkar innehållet i de böcker vi läser för våra barn vilka förebilder och inte minst självbilder de får.

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s