Ett lyckat samarbete

I det här trädet är skriven av Katarina Kieri och Per Nilsson som skriver vartannat kapitel i historien om Fågelflickan och Vilsenpojken. Egentligen heter de Siri och Jakob och trots att de inte känner varandra möts de ibland. Siris pappa bor i samma hus som Jakob och Jakobs bror tränar på samma gym som Siri. Deras liv vävs ihop på ett snyggt och trovärdigt sätt.

Siri är liten och ganska ensam. En av de få kompisar hon har är Fatima och henne blir hon ovän med. Caroline som har status på skolan anstränger sig för att förpesta hennes liv. Ingen våldsam mobbing utan små, riktigt elaka nålstick. Hemma finns mamma, men den viktigaste i hennes liv är pappa som ständigt sviker genom att välja alkoholen framför henne.

Jakob bor med sin mamma och bror. Det har funnits en styvpappa och att han inte varit speciellt trevlig inser man snart.Vad som egentligen har hänt mellan styvpappan och Jakobs bror får man långsamt reda på.

All information vi får om huvudpersonerna smygs in i handlingen. De små detaljerna är avgörande för helheten och i bokens slut vet vi det vi behöver veta. Med små medel skapar Kieri och Nilsson en spännande intrig.

Kommunikation och ärlighet är viktiga teman. Att kunna lita på både sina vänner och familjemedlemmar och att alltid försöka kommunicera trots att det flera gånger påpekas att 90% av all kommunikation leder till missförstånd.

Jag pratade om boken med vår skolbibliotekarie idag. Han har rekommenderat mig att läsa den och när jag fick den från Rabén & Sjögren fick jag tillfälle. Vi konstaterade både att den verkligen handlar om allt och inget. Det finns massor att prata kring, vilket gör den till en bra bok att läsa tillsammans i en klass.

Samtidigt handlar den om väldigt lite. Det är därför det är så svårt att skriva om I det här trädet på ett sätt som gör den rättvisa. Det här är nämligen en av de bästa ungdomsböckerna jag läst på väldigt länge och då läser jag ändå en hel del ungdomsböcker. Den är otroligt välskriven, kanske lite komplicerad för en ovan läsare, men för den läsvana tonåringen är det här en läsupplevelse utöver det vanliga.

Jag är helt såld och hoppas verkligen att Kieri och Nilsson kommer att fortsätta sitt samarbete. Faktum är att jag faktiskt inte läst något av Kieri innan, så jag har en del att läsa ikapp. Per Nilsson har jag dock läst en del av. Det finns ingen garanti för att det blir bra bara för att två bra författare skriver ihop, men det här samarbetet är en riktig fullträff. Läs, läs, läs!

Annons
Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett lyckat samarbete

  1. Addikoko skriver:

    Den boken tänker jag läsa…någon gång. Har många böcker på lager just nu;P

  2. Pingback: Ett lyckat samarbete « enligt O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s