Väder, vänskap och annat på V

Dags för bokstaven V och lite nytt att klura på:

Väder är centralt i april. Vissa dagar har vi fått pröva på alla årstider under samma dag. Har du läst någon bok där vädret har stor betydelse?

Den första bok som dök upp i huvudet är Den långa vintern av Laura Ingalls Wilder där den lilla staden på prärien blir i princip isolerad under en fruktansvärt lång och kall vinter. Maten tar slut och alla svälter.

Förra veckan firades Världsboksdagen. Lite sent vill jag att du uppmärksammar den genom att berätta om en eller flera böcker inom den spretiga genren världslitteratur.

Världslitteratur är ett löjligt uttryck egentligen för all litteratur är väl skriven i världen. Eller? Jag antar att man då främst menar litteratur från Afrika, Asien, Sydamerika och Mellanöstern. I alla fall är det den definition som t.ex. Macondo gör. En riktigt bra bok som utspelar sig i Ramallah är Suad Amirys Sharon and my Mother-in-law där det blir väldigt tydligt hur förtrycket av palestinierna utövas.

I Himmel och helvete av Jón Kalman Stefánsson spelar havet en huvudroll. Har du läst någon annan bok som utspelar sig i eller vid något av världshaven?

Nu har jag ju redan berättat om en bok i frågan, men har försökt klura ut en till. Jag fastnade då för klassikern Den gamle och havet av Ernest Hemingway som är en bok man ”ska” ha läst, men inte är någon favorit. Har inte riktigt lärt mig uppskatta Hemingway ännu. Skulle däremot gärna vilja se filmen med Spencer  Tracy i huvudrollen. Han är nämligen en stor favorit.

Vänskap är viktigt. Det är också ett vanligt tema i böcker. Vilken bok har du läst som berättar om en speciell vänskap?

En av de finaste vänskapsförhållandena måste vara det mellan Emil och Alfred i Astrid Lindgrens fina böcker. Hon är bra på att beskriva vänskap. Tänk bara på Birk och Ronja, Madicken och Abbe, Rasmus och Paradis-Oskar, Bertil och Nils, Lotta och Tant Berg, ja listan kan göras lång.

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s