Spin-offs i bokvärlden

Det är ganska vanligt att göra spin-offs av framgångsrika tv-serier. Oftast blir de kortvariga bekantskaper, men Melrose Place som var en spinoff från Beverly Hills 90210 höll ett gäng säsonger och har dessutom gjorts i en nutida version, som precis som 90210 låter några gamla skådisar få en ny chans.

Private Practice handlar om Addison som tidigare arbetade tillsammans med läkarna i Grey’s Anatomy,  Joey från Friends fick en egen serie, listan kan göras lång.

Hur är det då i böckernas värld? Viveca Lärn använder sig av taktiken i sina böcker om Mimmi där grannen Roberta Karlsson får en egen bok.

I Gregorius låter Bengt Ohlsson oss höra Gregorius syn på det som hände i Doktor Glas, men det är samma tidram och samma händelser, bara ur en annan persons ögon. I Lennart Hagefors Drömmen om Ngong ger han Bror Blixten chansen att berätta historien om den afrikanska farmen.

Det finns en massa böcker som handlar om två personer. Ofta vartannat kapitel, men det är sällan personerna beskriver samma händelse. Josie Lloyd och Emlyn Rees skriver om paret Amy och Jack i böckerna Come Together och The seven year itch.

Denise Rudberg har skrivit böcker om Matilde och Åse, två systrar som berättar var sin del av en historia. Om jag inte minns fel hör även Jenny S till historien. Marian Keyes skriver också böcker där olika systrar står i centrum. I juli kommer Miss Mary Bennets självständighet av Colleen McCullough som handlar om Elisabeths syster Mary och verkar dessutom vara något av en fortsättning av Stolthet och fördom.

Jag har funderat lite kring vilka personer jag skulle vilja läsa böcker om. Kanske hade det varit intressant att läsa hur Lukas hade det när Lo lämnade honom för världen utanför i Anne Swärds Till sista andetaget? Eller att få veta hur Thomas mamma egentligen tänkte i En komikers uppväxt. Hur kände hon sedan när Thomas försvann, hur var hennes liv och hur hade det varit?

Jag skulle också gärna läsa en bok där Lotten står i centrum. I Mina drömmars stad får hon inte komma till tals så mycket. Det finns en hel del kvinnor som fått finna sig i att endast få en biroll, som mycket väl hade kunnat bära upp en bok själva.

Vem vill du läsa om?

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Spin-offs i bokvärlden

 1. Toffs skriver:

  Åh, sånt där kan jag också gå och grubbla på, fast jag vill hellre tro att det finns stora frågetecken kring vissa episka berättelser, t ex. kan vi verkligen vara säkra på att Gollum dog och att Ringen förstördes i Sagan om ringen? Tänk om Michael Jackson verkligen har en son med en Billie Jean, och den sonen egentligen är rättmätig arvtagare till Jackson… Och tänk om Robert i Mobergs Utvandrarepos fejkade sin egen död eftersom han i själva verket blivit stenrik på guldaffärerna och ville ta med sig Kristina hem till Sverige igen och försökte gå bakom ryggen på storebror… Det kan bli hur dråpligt som helst när man sätter igång…=)

 2. Lilla O skriver:

  Teorin om Robert var spännande! Kanske kunde det vara så. Kanske dags att skriva en fortsättning på Sagan om ringen också med Gollum i huvudrollen.

 3. Ping: Tweets that mention Spin-offs i bokvärlden | Lilla O -- Topsy.com

 4. Toffs skriver:

  Ja, jag tänker mig att det kan vara något för mig som lärare sen att fundera på, om jag kan sälja in konceptet till eleverna och få dem att skriva alternativa slut/konspirationsteorier till såna här klassiker..=)

  Det blir ofta såna här tankar när jag jobbar kvällsskift och inte har nåt annat sällskap än anteckningsboken…=)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s