En underbart söt liten bok

Ester och Johan är bästa vänner. De har varit vänner sedan de var små och nu har de hamnat i samma gymnasieklass. Deras vänskap är någonting utöver det vanliga, men vad ingen vet är att Johan varit kär i Ester sedan i sexan. I fyra år har han dolt sina känslor och han planerar absolut inte att sluta med det. Det blir dock lite tufft när Ester blir dökär i Adam, en spinkig hårdrockare och inte vill tala om annat.

Det var några dagar sedan jag läste ut Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo och jag ler fortfarande när jag tänker på den. Den beskrivs av förlaget som en riktig feelgood-roman och det är precis vad den är. Många gånger förutsägbar förvisso, men det gör absolut ingenting. Det är bara så skönt att läsa en riktigt trovärdig ungdomsbok och den må vara förutsägbar, men den blir aldrig smörig. Det ser Ester till med sin rappa käft.

Lisa Bjärbo har skrivit en underbar liten bok. Den är väldigt vanlig och därmed ovanlig. Det finns inga fylleslag (bara lite vanlig ungdomsfylla), ingen våldtäkt (men lite sex), inga självmordsförsök (men visst vill alla ungdomar dö av ilska eller skam ibland). Däremot finns det två väldigt mysiga ungar, med kompisen Moa som uppstickare. En härlig och rapp dialog som gör att jag läser boken med ett leende på läpparna.

Jag bara älskar Ester som är precis så cool som jag alltid ville vara som tonåring. Visserligen är vi lika sena och lika rufsiga när vi dyker upp i skolan, men där slutar nog likheten. Jag förstår verkligen att Johan är dunderkär i henne, det är nästan jag också. Johan är förresten inte så tokig han heller, den lugna motpolen som håller koll på den mer virriga Ester. Ett riktigt radarpar.

Personerna i boken är levande och lätta att tycka om. Esters bror Emil, hennes bästis Moa, mamman som brer en smörgås till Ester att äta i farten så att hon inte blir utan frukost, Johans mamma som gör sitt bästa, hans pappa som inte är en skurk trots allt. Bjärbo beskriver dem på ett så fint sätt och lockas inte att teckna dem i svart och vitt.

Man skulle nästan kunna tro att Lisa Bjärbo eller Rabén &Sjögren har mutat mig rejält för att hylla boken totalt, men de får faktiskt den här hyllningen helt gratis. Faktum är att detta är en av de bästa ungdomsböcker jag läst någonsin.

Som läsare av författarens blogg Onekligen är jag inte överraskad av att Bjärbos ungdomsboksdebut är så bra. Hon är alltid rolig och träffsäker i bloggen, så varför skulle hon inte vara det i bokform? Jag säger bara läs, läs, läs! När blir den film förresten? Någon borde köpa filmrättigheterna omedelbart.

Annons
Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till En underbart söt liten bok

 1. Pingback: Tweets that mention En underbart söt liten bok | Lilla O -- Topsy.com

 2. Karin Berg skriver:

  jag håller påatt läsa den nu. Kul att denverkar så bra =)

 3. Full bokhylla skriver:

  Ha, vad lustigt. Du och jag har ungefär samma utgångspunkt men helt olika slutsatser. När du säger ”vanlig” säger jag ”för mycket” – men visst är den fin, och visst blir man lite kär i såväl Ester som Johan, och Moa. Och Emil. Och inte minst Lisa!

  http://fullbokhylla.wordpress.com/2010/05/10/om-johan-och-ester-och-lisa/

  • Lilla O skriver:

   Det är som att se Notting Hill eller någon annan sockersöt film. Inga direkta överraskningar, men trevliga personer och rappa repliker fram till det snyftiga slutet. Perfekt för mig just nu!

 4. Jenny skriver:

  Härligt! Jag som letade efter en sockersöt historia utan tragedier som en motvikt till alla deckare jag läst på sistone. Gjorde en beställning direkt =)

 5. Bokmalen skriver:

  Vad glad jag blev!! att läsa detta för jag har precis köpt denna bok till min lilla ”boklus” eller lilla och lilla:-) Fast nu blev jag sugen på att läsa den själv.

 6. Pingback: En underbart söt liten bok « enligt O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s