Om jag vore pappa

Då skulle jag vara rätt förbannad på hur pappor allt för ofta framställs i media. Jag vägrar att tro att alla pappor är mer intresserade av sin karriär än sitt barn och jag vägrar också att acceptera alla dåliga ursäkter till varför fler inte är hemma.

Jag tror att en delad föräldraförsäkring är en viktig förutsättning för ett mer jämställt samhälle och blir därför glad när Miljöpartiet säger sig vilja driva frågan i valrörelsen. Illa däremot att Expressen väljer en så tråkig rubrik när de skriver om ämnet: ”Pappan måste ta ut ledighet” som om det vore ett straff att vara hemma med sina barn.

En tredelad föräldraförsäkring är ett bra första steg. Barn behöver båda sina föräldrar och att så få pappor vill/får/kan vara hemma är beklagligt. Varför är det möjligt för så många mammor att vara hemma trots karriär, eget företag och annat som tydligen hindrar papporna.

Om jag vore pappa hade jag velat vara en lika viktig förälder som alla andra. Hillevi Wahl skriver i en krönika i gårdagens Metro om hur otroligt viktiga papporna är. Det bästa argumentet för pappaledighet är att barnen mår bra av det. Är inte barnen det viktigaste?

Det här inlägget postades i Familj och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Om jag vore pappa

 1. Samuel Karlsson skriver:

  Bra skrivet! Håller med dig. En tredelad föräldraförsäkring är ett bra första steg. Jag vill dock helst se en helt individualiserad föräldraförsäkring där föräldrar kan vara hemma samtidigt också.

  • Lilla O skriver:

   Vi var hemma samtidigt när barn nummer 2 kom och det var suveränt för alla inblandade. Det är bara 15 månader mellan våra ungar och därför hade det varit ganska tufft för mig att fixa allt själv.

 2. Ping: Kvinnliga kravmaskiner är inte lösningen « Ulrika Falk

 3. Sara skriver:

  Tufft för maken också, antar jag!

  • Lilla O skriver:

   Nu behövde ingen av oss dra lasset själv, utan vi delade på det. Tycker att ett bra förhållande går ut på det, att hjälpa och stötta varandra.

 4. Janne skriver:

  Jag pendar mellan förståelse och oförståelse för de argument som ges när pappor inte stannar hemma. Vissa argument är bara dåliga – som att det ändå är mamman som är bäst på det där (om man menar föräldraskapet i stort eller ledigheten vet jag inte) – medan andra är lurigare – det måste ju vara upp till varje familj att lägga upp ledigheten utifrån ekonomiska kalkyler.

  Sedan finns det ju familjer där pappan knappt tar ut en dags ledighet, men ändå kan vara hemma lika mycket som mamman, eftersom hans arbete funkar så. De lösningarna är ju jättebra, men sabbar statistiken enormt.

  Slutligen vill jag nog också se en helt individualiserad föräldraförsäkring. Det måste finnas andra sätt att få oss pappor att förstå hur givande det är att vara pappaledig. Kanske är vi pappor som trots allt är hemma, för dåliga att lyfta de positiva aspekterna av det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s