Lindström vill ligga med dig

Jag har undvikit Jag är en sån som bara vill ligga med dig av Fredrik Lindström då jag tycker att titeln är så vansinnigt pubertal. Jag borde inte ha dömt boken efter titeln. Jag borde inte ens ha dömt titeldikten efter titeln, då den handlar om så mycket mer än ett engångsligg. Istället är dikten en riktigt vacker kärleksförklaring:

Jag vill ligga med
dina gamla bortkliade myggbett,
dina hoppfulla skolstarter
ligga mig igenom
din trötta gamla källare
full av nötta affischer och
brev skrivna med starlethandstil,
dina brevvänner,
trappuppgångar,
körsamlingar,
lessnader
höstar,
tysta söndagar
och overkliga förnimmelser av
på avstånd glimmande fönsterrutor […]

En av dem som lånat boken före mig hade vikt hundöron för att markera sina favoriter. Ganska spännande. Vi delade inte speciellt många favoriter, men det var kul att se vad någon annan tyckt om tillräckligt mycket för att vika sidan i en biblioteksbok.

Jag gillar Insikt som handlar om hur oerhört absurt det är att den moderna människan fortfarande håller på med något så ociviliserat som sex, Nära livet om de få tillfällen då livet faktiskt är så bra som det alltid borde vara, En obetydlig dag om en helt vanlig dag och ett par strumpor,  Gud tappar sugen om Gud som tröttnar på att bestämma, kanske är han utbränd, men nej riktigt så illa är det inte som tur är. Faktum är att jag gillar de flesta dikterna i denna väldigt snygga diktsamling.

Överhuvudtaget handlar dikterna om det som blev och det vi trodde att vi skulle få, eller det vi trodde att vi ville få. Kanske är livet inte på topp trots att vi har allt som vi önskat oss. Den  moderna människans öde är att inse att problemet inte beror på någon annan än oss själva. Som i Framtiden är sig inte lik om livet som inte alls blev som vi tänkte:

Somliga dagar
som gör anspråk
på att vara mitt liv
skulle jag bara
skrattande ha avfärdat
men jag vågar inte längre
vara så tvärsäker.

För visst är det så det är. Om någon berättat för mig om vissa dagar i mitt liv för säg tio år sedan hade jag avfärdat dem med ett skratt precis som personen i dikten.  Nu när jag är gammal och vis inser jag att livet bjuder på överraskningar och att det faktiskt är helt okej. Kanske kan vi också forma vårt liv så att det blir som vi vill liksom paret i Som vi ska ha det? Om inte annat kan vi kanske ta en paus en dag som i Torsdag och det regnar.

Jag tycker verkligen om Lindströms dikter. De är befriande lättillgängliga och igenkänningsfaktorn är hög. Ibland blir det lite för mycket av det lustiga, men större delen av dikterna är väldigt, väldigt bra.

Jag avslutar med första strofen i Vi som vet en dikt som både jag och den som vikit hundöron i boken gillar:

Vi är de som vet.
Vi vet också vad vi själva vet,
och vad vi inte vet.

Resten av dikterna får du läsa själv!

Annons
Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Lindström vill ligga med dig

  1. Den blev jag riktigt sugen på. Ska till bibblan idag då jag ÄTNLIGEN läst ut min bok. Jag har kommit av mi i läsningen nu med firmastarten. Jag bara sitter vid datorn hela tiden.

  2. Pingback: Tweets that mention Lindström vill ligga med dig | Lilla O -- Topsy.com

  3. Helena skriver:

    Den verkar ju jättefin, utropade hon lite förvånat 😉 Blir rätt sugen på att låna nästa gång jag gör en biblioteksattack.

  4. Pingback: Lindström vill ligga med dig « enligt O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s