Om rätten till sin kropp

Annas syster Kate är svårt sjuk. Det enda som kan rädda henne är en ny njure och den ende som kan donera en passande sådan är Anna själv. Hon kom nämligen till världen för att perfekt matcha sin äldre syster och för att med sitt navelsträngsblod göra henne frisk. Tyvärr räckte inte blodet från navelsträngen, utan det krävdes en lång rad ingrepp på Anna för att hålla Kate vid liv. När det nu handlar om en organdonation säger Anna stopp och söker upp en advokat som kan hjälpa henne att stämma föräldrarna och få rätten att själv bestämma om sin egen kropp.

Allt för min syster av Jodi Picoult handlar om familjen Fitzgerald som definitivt är en familj i kris. Dottern Kate har varit sjuk i fjorton år, sonen Jesse knarkar och super och yngsta dottern Anna som använts som försökskanin i hela sitt liv säger plötsligt stopp. Hon är inte längre beredd att göra precis allt för sin syster. Detta gör mamma Sara både arg och besviken, medan pappa Brian faktiskt kan förstå sin yngsta dotter. Vi följer dem under en kort och intensiv period under en rättegång, men får också följa med främst mamma Sara tillbaka i tiden när hon guidar oss genom Kates sjukdomshistoria.

Det här är en både gripande och spännande bok. Den väckte väldigt många tankar och trots att vi får följa så många personer som dessutom turas om att berätta, känns de alla levande och riktiga. Möjligen är historien kring advokaten Campell Alexander och Annas gode man Julia lite onödig, men samtidigt ger deras förhållande ännu ett perspektiv på vikten av att tala sanning, som är ett viktigt tema i boken.

Vad kan man egentligen kräva av ett barn som förälder? Är en fjortonåring gammal nog att själv ta beslut gällande liv och död? När är det dags att faktiskt släppa taget om ett sjukt barn? Det är inte så lätt att svara på de här frågorna, men Picoult vänder och vrider på dem på ett väldigt bra sätt. Jag kommer definitivt att läsa mer av henne!

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Om rätten till sin kropp

 1. Ylva skriver:

  Allt för min syster är en av de böcker jag brukar välja när någon frågar vilken som är den bästa jag läst! Alla hennes böcker är mycket bra men den här är verkligen helt fantastisk och som jag grät när jag läste den.

 2. En bok om dagen skriver:

  Jag har läst ett par andra av Picoult, men jag tyckte nog allra minst om Allt för min syster. Jag tror att jag kanske hade lite för högt ställda förväntningar. Men nu har jag filmen hemma, och det blir kul att se vad jag tycker om den! 😉

  • Lilla O skriver:

   Filmen ska jag definitivt se! Vilka böcker av Picoult har du läst som är bättre?

   • En bok om dagen skriver:

    Jag har läst Försvinnanden, Den tionde kretsen och Skulden – och tyckt bra om alla. Men som sagt: jag hade nog för högt ställda förväntningar på just Allt för min syster. Det är inte säkert att jag skulle tycka likadant nu, som då jag läste böckerna – fast så är det ju jämt. Man ska liksom vara i rätt sinnesstämning för att få en riktigt bra läsupplevelse.

 3. mariasbokliv skriver:

  jag gillade ”skulden”, påbörjade ”den innersta kretsen” men har lagt den åt sidan eftersom jag inte orkade mer svärta just då..
  Har inte sett filmen och är lite skeptisk till att filmatisera den öht så det skall bli kul att höra vad du tycker

 4. fantasyflickan skriver:

  Jag var inte helt nöjd med filmen, men den var inte dålig. Skrev om den på min blogg för ett tag sen om nån skulle vara intresserad: http://fantasyflickan.wordpress.com/2010/05/03/allt-for-min-syster/

 5. Cinnamon skriver:

  Allt för min syster var den inte den första boken av Jodi Picoult jag läste. Jag tror det var Skulden.. Jag tyckte verligen om Allt för min syster. Den var verkligen otäck . Stackars barn och hur an föräldrar vara så blinda? Slutet är hemskt jag grät och grät.

 6. Pingback: Om rätten till sin kropp « enligt O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s