Underbar Marstrandsdeckare

Karin Adler är huvudpersonen i Ann Rosmans debutbok Fyrmästarens dotter och hon är verkligen en trevlig ny bekantskap. En ganska vanlig, om än lite neurotisk dam som jag identifierar mig med väldigt mycket. Dessutom bor hon i bokens inledning i Majorna och jag njuter verkligen av miljöbeskrivningarna både där och på Marstrand.

Några polacker som arbetar med att återställa Pater Noster, fyren på Hamneskär gör ett makabert fynd. En man är inmurad i en gammal matkällare och han verkar ha legat där i många år. Vid honom hittas också en förlovningsring och i sökandet efter mannens mördare får Karin och hennes kollegor leta sig tillbaka till 60-talet. Jag brukar vara skeptisk till deckare, eller egentligen böcker i allmänhet som bygger på återblickar, men i Fyrmästarens dotter är de riktigt läsvärda. Blandningen mellan 60-talet och nutiden är väl avvägt och jag gillar Rosmans sätt att knyta ihop historierna.

I centrum står en av Marstrands mäktigaste familjer och vi får lära känna många av familjemedlemmarna. Karin blir personligt involverad i några av dem, men det känns alltid naturligt. Det är både trivsam och väldigt spännande läsning och både person- och miljöbeskrivningarna är väldigt, väldigt bra. Trots att många personer tar plats i handlingen blir det aldrig rörigt.

Jag slukade boken på några få dagar och blev förtjust. Det här är en riktigt bra svensk deckare med en väldigt bra hjälte. Som svensklärare uppskattar jag också Karins språkfixerade kollega Folke vars kommentarer orsakar en hel del skratt. Jag ser fram emot att följa både Karin och hennes kollegor i många böcker till.

Stort tack till Damm förlag som skickat både Fyrmästarens dotter och Ann Rosmans nya bok Själakistan som jag definitivt kommer att läsa snarast. Jag har inte haft så bra koll på just Damm förlag, men de ger ut en hel del bra böcker kanske främst i deckargenren. I augusti kommer till exempel en ny bok av favoriten Karin Alfredsson och jag har också en bok av Peter James i läshögen. Hans deckare utspelar sig i Brighton som jag bodde i för en herrans massa år sedan, så jag blir lätt nostalgisk. Visserligen skulle jag helst börja med bok nummer ett Levande begravd. Damm förlag ger dessutom ut böckerna av Dag Buthler och Dan Öhrlund som jag tänkte läsa i november.

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Underbar Marstrandsdeckare

 1. mariasbokliv skriver:

  kul att höra att du gillade den, jag har varit nyfiken på den ett bra tag så nu skall jag bara se till att få läst den med..

 2. Ellinor/ellison skriver:

  Ann Rosman är jag också nyfiken på. Däremot kan jag tipsa om en annan Damm författare – Olle Lönnaeus. Hans debut ”Det som ska sonas” var riktigt bra. Uppföljaren ska tydligen komma i höst =)

 3. a-lo skriver:

  Jag som gillar deckare kan mycket väl tänka mig att göra denna nya bekantskap.

  (Döda) kvinnor i vatten verkar för övrigt vara ett populärt omslag.

  Jämför bara Fyrmästarens dotter med Mari Jungstedts I denna ljuva sommartid, Camilla Läckbergs Sjöjungfrun och The River wife t.ex.

 4. Nina skriver:

  Jag är faktiskt nyfiken på att läsa den här deckaren, men har inte hunnit med det än. Ska det … snart …

  Levande begravd är faktiskt riktigt, riktigt bra! Jag har klaustrofobi så det visslar om det, och just därför bli igenkänningsfaktorn (och paniken) extra hög när jag läste boken. Brr …

 5. Pingback: Underbar Marstrandsdeckare « enligt O

 6. Pingback: Mer mord på Marstrand « enligt O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s