Om Jenny, Gudrun och andra talibaner

Jenny Östergren skriver i Expressen om Anna Bergendahl och varför hon framkallar ångestkänslor hos många tittare. Duktiga flickor har nämligen aldrig varit mer ute. Vi behöver en annan sorts tjejer som inte stressar ihjäl sig. Vi behöver inga prestationsprinsessor. Så här sa en marknadschef på ett mediebolag enligt Jenny:

”Om jag ger en tjej ett uppdrag så sitter hon hela natten och kommer tillbaka nästa morgon med ett grundligt utarbetat förslag presenterat i en perfekt powerpoint. Killarna tar fasta på en idé och kör. Det känns kreativt.”

Det är alltså kreativt att vara slarvig, men glöm nu för all del inte att kön och makt inte hör ihop. Östergren fortsätter:


”Skolverket visar att flickor presterat bättre än pojkar i skolan och enligt vedertagen forskning är den främsta orsaken att de lägger ner mer tid, arbete och engagemang i skolarbetet. Killarna ägnar i stället dagarna åt att förhålla sig till sin spirande manlighet och de sociala hierarkierna. I en tidningsartikel i veckan berättades att var fjärde kommun ger extra pengar till skolor med många pojkar eftersom de har sämre skolresultat.”

Varför satsa extra pengar på dem som inte är beredd att jobba för kunskapen? De som tror att det går att glida och ändå klara sig bäst? Jag håller med Östergren när hon skriver att vi måste ställa samma krav på alla ungar oavsett kön och att det kanske är dags att uppvärdera de duktiga flickorna istället för att satsa på killarna medan tjejerna springer in i väggar på löpande band. Är det inte lite, lite konstigt? Men om tjejerna knäcker sig är det väl deras eget fel? De får väl slappna av lite. Tagga ner.

Och det finns absolut ingen genusvetenskap och därför ingen genuspedagogik och ingen könsmaktsordning och absolut ingen koppling mellan makt och kön.

Gudrun Schyman skriver på Newsmill om Nathan Schachars syn på genusvetenskap som bluff och båg. Det finns nämligen ingen könsmaktsordning och ingen koppling mellan makt och kön. Självklart finns det inte det. Män har makt för att de är mest lämpade och kvinnor är så dåliga på att ta plats att det är deras eget fel att de har lägre löner och färre höga samhällspositioner. Så måste det ju vara såklart. Shachers artikel är för mig mer fina ord än innehåll, men arg verkar han vara och hemskt verkar det vara med ord som kön. Diskriminering får inte förekomma, men den makt han menar att de genusvetande talibanerna har är verkligen stor. Jag förstår att han är rädd:

”Hur många svenskar vill se sina döttrar diskriminerade på skola och arbetsmarknad? Rätt få. Alla de andra är feminister. Jämlikhetsfeminism är en konsensusideologi. Genus-certifiering är en fråga om makt; en trojansk häst målad i jämlikhetens färger, men avsedd att etablera en totalitär kontrollapparat; först på universitet och efterhand överallt. Tidningsredaktioner, statsverk och arbetsplatser står också på tur att certifieras.”

Men det förekommer ingen diskriminering i Sverige och det finns inget samband mellan makt och kön. Allt hemskt i samhället står nämligen F! och dess anhängare för. Verkligen smidigt och seriöst skrivet. Det bästa skälet att rösta på F! som jag hittills fått faktiskt. Alltid retar det någon.

Detta inlägg publicerades i Genus och märktes , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Om Jenny, Gudrun och andra talibaner

 1. O E R H Ö R T bra inlägg.
  Jag imponeras av ditt sätt att skriva.

 2. Vixxtoria skriver:

  Det är så sant det där. Flickornas fel att de är duktiga. Det är deras fel att pojkarna inte är så duktiga också, eller hur.

  Den största ironin är ju att en flicka som försöker sig på den pojkaktiga strategin att ”vara kreativ” straffar ut sig. Det finns idag inget annat sätt för en flicka att ta sig fram än att vara dubbelt så duktig och ha jävligt mycket tur.

 3. Tack Lilla O för ett fantastiskt bra inlägg! Jättebra skrivet! Jag har länkat.

 4. Paperback Lover skriver:

  Jadu Lilla O, det här var veckan bästa inlägg, trots att det skrevs igår. Fantastiskt bra.

 5. Lilla O skriver:

  Tack för alla uppmuntrande kommentarer!

 6. Charlotta skriver:

  Superbra inlägg 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s