Var det verkligen bättre förr?

När vi outade bibliotekskvitton för några veckor sedan spådde Vixx att jag skulle hajpa Elin Boardy hela våren. Nu tog det ett litet tag innan jag vågade läsa Allt som återstår då Boardy är bibliotekarie där jag arbetar och jag var livrädd att jag inte skulle tycka om boken. Hon vet visserligen inte vem jag är, men jag har ett nästan sjukligt behov av att tala sanning,  så om jag inte gillat hennes bok hade jag känt mig tvingad att knalla fram och tala om det. Nu får jag väl besöka biblioteket och hylla henne istället, för Vixx hade rätt, det här är en fantastisk bok och jag kommer att återkomma till den många gånger. Tror redan att det blivit tre inlägg.

I Boardys debut får vi följa med till Orust och träffa Emma, dotter till bonden Christian och den av syskonen som stannar kvar på gården. Då de andra söker lyckan i grannstäderna och i Amerika gifter hon sig med drängen Simon och tar sedermera över gården.

Emma har hängt med mig sedan jag började läsa om henne. Fortfarande dyker hon upp flera gånger om dagen, trots att jag läst vidare i andra böcker. Boardy har tecknat ett fantastiskt kvinnoporträtt. Ett levande porträtt. Ett varmt och insiktsfullt porträtt. Ett sorgligt och gripande porträtt.

Och språket. Vilket språk. Det slingrar sig ofta på de mest oväntade sätt i de mest oväntade riktningar. Ibland så vackert och välformulerat att jag vill stryka under, skriva av och minnas. Språket gör att boken får högsta betyg. Språket och det faktum att Allt som återstår är både klassisk och modern på samma gång.

Allt som återstår doftar Fogelström, Moberg och Moa Martinsson. Det är tidigt 1900-tal. Amerika lockar många och de som är kvar i Sverige sliter för att bruka jorden och överleva. Det är många munnar att mätta och många sysslor att sköta. Jag antar att det inte är det här Sverige som ett av de små, extrema partierna vill återgå till. Livet i det gamla, goda Sverige var knappast en dans på rosor för majoriteten av invånarna.

Jag har redan köpt Allt som återstår till mamma och dessutom tipsat svärmor om den. Nu uppmanar jag er alla alla läsa den! Själv ser jag redan fram emot att läsa mer av Boardy.

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Var det verkligen bättre förr?

 1. Låter som en intressant bok..

 2. Lotta - hyllan skriver:

  Jag älskade också språket i boken, det var så vackert! En underbart vacker och vemodig bok och ett så levande kvinnoporträtt, man känner sig som ett med Emma.

 3. Vixxtoria skriver:

  Claire Voyant – my middle names!

 4. Bea skriver:

  Låter som ett perfekt tips till mamma och svärmor som fyller år samma dag om några veckor (och så kan jag passa på att låna…)!

 5. Helena skriver:

  Men oj, den här måste jag ju läsa. Det låter ju väldigt spännande om den doftar lite Fogelström…

 6. Nina skriver:

  Den verkar ju väldigt intressant och bra, så den måste jag lägga till i min ”måste-läsa” lista. 🙂

 7. Lilla O skriver:

  Tycker definitivt att ni alla ska läsa den!

 8. Ping: Var det verkligen bättre förr? « enligt O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s