En cool liten spyfluga

Grabbarna O fick Spyflugan Astrid rymmer av Maria Jönsson som ges ut på Bonnier Carlsen idag. Vi har inte läst de två första böckerna, men Astrid presenteras kvickt och lätt även i början på denna, så det var absolut inget problem. Roligast är att få se alla syskon, gammelflugorna och de andra som Ally bor med.

Astrid är en riktigt cool spyfluga som gillar att äta, göra utflykter och ligga och fundera. Så mycket tid till detta har hon tyvärr inte, då hennes dagliga uppgift är att passa småflugorna. De är hur många som helst och när det en dag kommer hela 27 nya förmågor får Astrid nog.

Trots att moster Ally säger att hon måste passa småflugorna bestämmer hon sig för att rymma. Hon flyger över svarta havet, vita berget och röda havet. Just den här sidan är en av grabbarna O:s favoriter, då Astrid så klart ser världen på ett helt annat sätt än de gör.

Livet i ensamhet är inte så mysigt som Astrid hade tänkt sig och speciellt Lillebror tyckte att det var väldigt bra att hon flög hem igen. Storebror tyckte att det var bäst att hon faktiskt träffade en väldigt speciell fluga där.

Det här är en söt lite bok om en fluga som är precis lika självständig som Lillebror och som funderar nästan lika mycket som Storebror. De gillade boken, främst för bilderna. Jag tyckte om typsnittet på texten som varieras och därför ger en väldigt snygg textupplevelse. Det är inte mycket text, men det räcker för att med hjälp av bilderna prata vidare väldigt mycket.

Maria Jönsson har som sagt skrivit två böcker till om Astrid, Spyflugan Astrid och Spyflugan Astrid flyger högt, som vann Bokjuryn 2008.  Hon har också illustrerat böckerna om Morris.

Vi får skynda att läsa fler böcker om Astrid innan grabbarna O växer ifrån dem. nu är de 3,5 och snart 5 och boken funkar bra. Jag tror att Spyflugan Astrid rymmer kan funka även för äldre ungar, men då krävs en kreativ uppläsare som kan leda ett tillhörande boksamtal. Vi pratar oss ofta igenom böcker, då både jag och grabbarna tycker att det är kul.

Hur läser du och dina barn? Har ni läst om Astrid? Gör gärna det!

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till En cool liten spyfluga

  1. BokMamma skriver:

    Jag verkligen älskar Spyflugan Astrid, tycker hon är himla härlig. Har dock inte introducerat henne för dottern än men ska göra det när hon blir lite äldre.

  2. Låter som en bok vår familj också skulle gilla.
    Vi läser också och pratar om vartannat.

  3. Ja, Spyflugan Astrid är en riktig tuffing. Gillas av dottern här hemma. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s