Dagens VM-böcker Nigeria

Dagens VM-tips kommer från Nigeria. Självklart måste jag välja dem som dagens lag för Lagerbäcks skull, men också för att kunna  berätta om en av mina absoluta favoriter Chimamanda Ngozi Adichie som hittills skrivit tre böcker.

Debutboken Lila hibiscus kom just ut på svenska. Den handlar om tonårsflickan Kambili som växer upp i en väldigt strikt familj. Väldigt bra, men hemsk.

Riktigt, riktigt bra är En halv gul sol som handlar om Biafrakriget. I centrum står tvillingsystrarna Olanna och Kainene som båda kommer att spela en central roll i kriget, Olanna mer än Kainene och det är också Olanna som är min favorit. Mycket lärorik, men absolut inte tung bok. Ett mästerverk.

På engelska finns dessutom en novellsamling som också är mycket bra. Den heter The thing around your neck och utspelar sig i Nigeria och bland exil-nigerianer i USA.

Chinua Achebes bok Allt går sönder från 1958 räknas till en av de största nigerianska och till och med afrikanska romanerna. Den handlar om Okonkwo som kämpar med näbbar och klor för att hans folk inte ska bli kristna och manar till uppror mot kolonialmakten.

Jag har ännu inte läst någonting av Wole Soyinka som belönades med Nobelpriset 1986, men det borde och vill jag definitivt göra. Han är dramatiker, poet och har även skrivit romaner. Han är också känd som politisk aktivist och för att hans kamp för mänskliga rättigheter. Senaste boken är Du måste ge dig av i gryningen som är hans memoarer om åren i exil och därefter tillbaka i Nigeria.

Ännu en nobelpristagare har anknytning till Nigeria nämligen J.M.G. Le Clézio vars bok Afrikanen: Porträtt av en far handlar om hur han som åttaåring beger sig till Nigeria och träffar sin far som arbetar som läkare i bushen. En bok jag definitivt vill läsa.

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dagens VM-böcker Nigeria

  1. Anna (Bokcirkus) skriver:

    Åh, Lila hibiscus! Vi läste den i vår bokcirkel för några månader sedan och den är ju så himla bra! Jag har inte läst En halv gul sol än, men den ligger högt på önskelistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s