Dagens VM-böcker Slovenien

Slovenien är ett för mig helt okänt litteraturland, men en del googlande har gett en lista på spännande böcker. Rámus förlag har t.ex. gett ut en del titlar och jag hittade några andra via en litteraturlista från Göteborgs Universitet.

Aleš Šteger är poet född 1973 och bosatt i Ljubljana. Han har bland annat skrivit Tingens bok som utkom i Slovenien 2005 och är hans första bok på svenska. Berlin kom två år senare och är skriven i just Berlin 20 år efter murens fall.

Andrej Blatnik är även han född i Ljubljana, men några år tidigare 1963. Här finns några av hans noveller. Jag hittar dock ingen bok på svenska, men väl You do understand som snart kommer ut på engelska.

Samma år i samma stad föddes poeten Barbara Korun och just poeter verkar det finnas gott om i Slovenien. Lucija Stupica räknas som en av de främsta unga poeterna och på svenska finns När avtrycken vaknar. Här finns en engelsk samling med texter av sex andra poeter.

Av de äldre räknas Edvard Kocbek till de största. Tydligen var han minister i Titos regeringen efter kriget, men då han senare kritiserade densamme tvingades han leva isolerat under många år. När han slutligen blev accepterad igen kritiserade han återigen regimen i mitten av 70-talet och blev ännu en gång för kontroversiell för sitt eget bästa. Det låter som en spännande man som jag gärna skulle vilja läsa av och om.

Boris Pahor föddes i Trieste av slovenska föräldrar och växte upp i Italien som har en slovensk minoritet. Han var nära vän till Edvard Kocbek och var den som publicerade en intervju med honom 1975, i boken Edvard Kocbek – the Witness of Our Epoch. Tydligen brukar Pahor nämnas i nobelprissammanhang. Här kan du läsa ett utdrag ur hans Nekropol.

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s