Dagens VM-böcker Nya Zeeland

Att tro på Mister Pip av Lloyd Jones utspelar sig på en liten ö där Mr Watts, den enda kvarvarande vita mannen, fungerar som lärare. Till sin hjälp har han Dickens Lysande utsikter. Jones har skrivit en hel del annat, både romaner, novellsamlingar och barnböcker, men för den här boken har han prisats både här och där.

Sonat till Miriam är Linda Olssons andra bok som till viss del utspelar sig på Nya Zeeland. Hon är född i Sverige med bosatt i Auckland sedan 1990.

Janet Frame har skrivit mycket bra, men den jag minns bäst är En ängel vid mitt bord. Frame föddes 1924 och dog 2004. Hon tillbringade 8 år på Mentalsjukhus för sin påstådda och feldiagnostiserade schizofreni.

En av de mest kända författarna från Nya Zeeland är Katarine Mansfield som jag har i min hylla, men aldrig läst något av. Hon skrev främst noveller och levde mellan 1888-1923. Hon levde större delen av sitt liv i England och var nära vän till Virginia Woolf. Här finns  Collected Stories av Katherine Mansfield att köpa.

Keri Hulme föddes 1947 i Christchurch, som för övrigt är en riktigt söt och trevlig stad, av föräldrar med brittisk och maorisk bakgrund. Hon har skrivit både romaner, noveller och lyrik. För The Bone People fick hon Man Booker Prize 1985.

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dagens VM-böcker Nya Zeeland

  1. Pingback: Tweets that mention Dagens VM-böcker Nya Zeeland | Lilla O -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s