Dagens VM-böcker Slovakien

Slovakien känns på pappret som ett lurigt land att komma på författare från. Nu när Tjeckien faktiskt inte är med i VM kommer jag kanske att fuska lite och snegla lite mot det gamla landet Tjeckoslovakien och hoppas att ingen halshugger mig för det.

Franz Kafka får alltså vara med trots att landet han föddes i hette Österrike-Ungern. Snurrigt med geografi ibland. Förra året läste jag hans Förvandlingen.

Bokförlaget Skosnöret ger ut slovakisk litteratur. Bland annat Boken om kyrkogården av Daniela Kapitánová om kartongsamlaren Samko Tále.

Woman from Bratislava av Leif Davidsen heter De goda systrarna på svenska handlar om historikern Teddy Pedersen som får besök av sin halvsyster då han befinner sig i just Bratislava.

För lite mer fakta och historia kan du läsa A history of Slovakia: The struggle for survival av Stanislav J Kirschbaum och med tanke på titeln känns det extra B att ta med Tjeckiska författare i det här inlägget, men annars hade det blivit ännu tunnare.

Och slutligen en höjdare Jaroslav Hašek som skrivit den väldigt kända Den tappre soldaten Švejk som jag inte läst annat än utdrag ur. Också han kommer från Tjeckien.

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s