Konsten att täppa till läckor

Det var en himla tur att jag inte fattade vem Viggo Cavling var innan jag fick hans bok Rörmokaren från Boktipset.se för då hade jag aldrig läst den. Jag vet inte hur många gånger jag varit nära att stänga av tv:n när Cavling pratat i någon morgonsoffa. Maken till provocerande man får man leta efter. Nu läste jag alltså hans bok trots allt. Det gick snabbt.

Cavling har försökt göra en ny Snabba Cash, med lite mindre kriminella huvudpersoner, i alla fall på ytan. Vi får lära känna tre gamla internatskolepolare som alla lever det glada livet i Stockholm.

Mårten är socialdemokraternas rörmokare, vilket betyder att han har till uppgift att se till att obehagliga händelser inte når allmänheten. Fixa läckor helt enkelt. När en fotograf tar bilder på justitieministern fullt upptagen med en älskarinna får han i uppdrag att ta hand om bilderna. Tyvärr lyckas han döda fotografen och gör allt för att få det att se ut som ett självmord.

Hans kompis Adam arbetar på DN och börjar gräva i fallet, vilket självklart inte är så lyckat. Hans andra kompis Gabriel lever långt över sina tillgångar och är på god väg att hamna i personlig konkurs. Det är dessa tre som står i centrum. De och dem med makt i Sverige. Politiker, finansrävar, journalister och alla andra.

Språket i Rörmokaren är enkelt, på gränsen till simpelt och definitivt banalt många gånger och det stör läsningen enormt. Däremot är det en ganska spännande historia och jag tror att mina IV-killar som slukat Lapidus böcker kan gilla även den här. Det här är definitivt lad-lit om det nu finns någon sådan genre (annars skapar jag en nu). Coola killar som tränar ordentligt, har snygga kläder, fräcka bilar, sexiga flickvänner (eller pojkvänner) och som äter på de trendigaste restaurangerna och festar på de exklusivaste inneklubbarna.

Lite kul är det med Cavlings drift med högt uppsatta personer som endast kamoufleras lätt. Just det politiska spelet gör att boken lyfter en del i slutet. Som ren nöjesläsning kan nog Rörmokaren funka för många. I alla fall den manliga halvan av befolkningen. Mig passar den inte speciellt bra. Okej, men absolut inte mer.

Så här tycker Aftonbladet, Göteborgs PostenDagens Nyheter och Expressen.

Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Konsten att täppa till läckor

 1. Karin Berg skriver:

  Tack för boktipset. Du har räddat mig från att läsa den =)

 2. Leif M skriver:

  Lad-lit finns redan:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Lad_lit

  ….jag tror att mina IV-killar som slukat Lapidus böcker kan gilla även den här.
  Denna kommentaren gav mig och min fru något dåliga vibbar. Eller med andra ord, jag uppfattade det som en underskattning av dina manliga IV-elever.

  GMY

  • Lilla O skriver:

   Inte alls, men boken passar en helt annan kategori läsare än vad jag tillhör. Det handlar alltså inte om att underskatta utan att hitta rätt bok till rätt läsare. Jag har fått igång många som aldrig läst tidigare genom att hitta den perfekta boken.

   • Lilla O skriver:

    Ni behöver inte heller vara rädda för att jag använder ord som simpel och banal när jag säljer in boken till mina elever. 😉

 3. Simon skriver:

  Åsa Linderborg skrev intressant om Rörmokaren: http://www.aftonbladet.se/kultur/article7356987.ab

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s