Söt historia med extra allt

Redan omslaget till Emma Hambergs Baddaren sätter tonen. Det är snyggt, trevligt och sött, precis som den historia boken berättar. I centrum står Maja, en fortfarande ganska ung och fortfarande ganska okänd konstnär. Tillsammans med sin man Pelle, som både är väldigt mycket äldre och dessutom både välkänd och ansedd konstnär, bor hon i ett stort 1700-tals slott på ön Hjortholmen i Vänern.

I slottet lever Pelle sin dröm. Hans ateljé är gigantisk och där håller han på att färdigställa en lika gigantisk skulptur. Majas liv på ön är, trots sin egen fina ateljé, inte alls så fantastiskt som hon hade hoppats. Hon har ingen inspiration och hon känner sig fångad både i slottet och det avsomnade äktenskapet. Hon funderar länge på hur hon ska kunna fylla sitt liv med mening och efter att ha läst i tidningen om bristen på simskoleplatser för vuxna bestämmer hon sig för att starta sin egen simskola. I två veckor ska deltagarna bo på slottet, äta hemlagad ekologisk mat och självklart lära sig att simma.

Nu dyker det inte upp några invandrarkvinnor med exotiska namn, som Maja hade hoppats. Istället anländer tre väldigt olika elever till ön. Kulturjournalisten Karin som tvingats släppa sin fantastiska artikel om Henrik Schyffert för att istället skriva om Pelle, slottet och simskolan för tidningens söndagsbilaga, den unge Alex som vill lära sig simma inför segelsemestern i Grekland och trädgårdsmästaren Jens som mest av allt vill råda bot på sin fruktansvärda ensamhet.

Det blir ett par minst sagt intensiva veckor. Allt och lite till händer då Hamberg låter sina figurer hamna i de mest absurda och oväntade situationer. Jag gillar det. Boken är som en frisk fläkt, rapp och humoristisk med en svart underton. Jag får Peter’s friends vibbar och läser med ett leende på läpparna.  Som genomkörare för en lite sur läsare som jag är just nu var Baddaren en perfekt bok.

Jag gillar Hambergs sätt att skriva och jag gillar personerna hon skriver om. Med ganska små medel lyckas hon levandegöra dem och jag tar dem alla till mitt hjärta. Baddaren är verkligen en underhållande historia med extra allt och i sin genre är den riktigt bra. Perfekt litteratur i solstolen!

Annons
Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Söt historia med extra allt

  1. Pingback: Fiktiviteter » Blog Archive » Baddaren

  2. Pingback: Tweets that mention Söt historia med extra allt | Lilla O -- Topsy.com

  3. Pingback: Söt historia med extra allt « enligt O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s