Dagens VM-böcker Brasilien

Brasilien ÄR fotboll trots att de inte gick så långt i år och några fotbollsböcker måste självklart ingå när det handlar om mästarnas mästare. Störst av dem alla är väl helt klart Pelé och om honom har Alex Bellos och Orlando Duarte skrivit Pelé: självbiografin.

1958 när folkhemmet fick fotbolls-vm av Arne Norlin handlar om turneringen i Sverige som Brasilien vann.

Paolo Coelho kommer från Brasilien och jag tyckte mycket om hans Alkemisten när jag läste den. Försökte mig sedan på Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät och tyckte inte alls om den. Någon mer Coelho har det inte blivit därefter.

Jorge Amado verkar vara en av de största som så många andra författare levde i exil i Buenos Aires under en period. Var medlem i Brasiliens kommunistparti och satt i parlamentet under några år innan partiet förbjöds. Här finns en lista på de av hans böcker som översatts till svenska. Gabriela finns att köpa på Bokus.

Bernardo Carvalho tillhör den yngre generationen och har bland annat skrivit Nio nätter som låter riktigt spännande. Den gavs ut av Atlas Bokförlag 2008 och finns att köpa här.

En bok som jag tänkt läsa länge, men som aldrig hamnat överst i högen är En tillräckligt vacker dag för att dö av Jeanette Lindblad och Pia Gadd som handlar om Jeanettes liv med Carlos som tillhör Brasiliens kokainmaffia.

Building Brasilia av Michel Gauterot och Kenneth Frampton har inte kommit ut ännu, men visst hade det varit spännande att läsa om huvudstaden som byggdes för att locka befolkningen in i landet.

Ödlans leende av João Ubaldo Ribeiro handlar om den alkoholiserade João som träffar Ana Clara som är gift med hälsoministern, som är en allt annat än trevlig typ.

Rubem Fonseca skriver kriminalromaner och Den stora konsten finns på svenska.

Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dagens VM-böcker Brasilien

  1. Coelho är ju bra, många spännande böcker, 11 minuter är lite annorlunda..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s