En lovande debut

Snart kommer Kristina Ohlssons andra bok Tusenskönor ut och det var ett bra skäl att läsa hennes första Askungar som  finns i pocket. Det är jobbig läsning helt klart, då det är barn som råkar illa ut. Antingen är det en hemsk trend i deckare just nu, eller så har jag blivit känsligare sedan jag blivit förälder, men jag tycker att nästan alla deckare handlar om barn som skadas, mördas eller far illa.

En mamma går av tåget för att ringa, luras iväg av en kvinna med en sjuk hund, missar tåget och innan det anländer till Stockholm har kvinnans dotter Lilian försvunnit spårlöst. Någon har sett en man bära iväg henne och utgått ifrån att han är hennes pappa. Pappa Gabriel, som definitivt inte är guds bästa barn, misstänks för dådet och polisen hittar en massa skumt när de börjar rota i hans och Lilians mamma Saras förhållande. Nu är de nyseparerade och Sara har träffat en ny, än så länge hemlig, man. Kanske är det därför Gabriel vill hämnas.

Ett anonymt samtal från en väldigt rädd kvinna skulle kunna ha fått dem att söka efter andra gärningsmän, men det tar lång tid innan de breddar utredningen och då har ännu ett barn försvunnit. Det står helt klart att det är en riktigt sjuk person som fört bort barnen och jakten på honom är spännande.

Huvudpersonerna i Ohlssons bok är lätta att ta till sig och engagera sig i. Mest tycker jag om Fredrika Bergman, som är civilanställd utredare och inte riktigt accepteras av poliserna som hon ska arbeta tillsammans med. Kriminalkommissarie Alex Recht är hyfsat civiliserad, men kollegan Peder Rydh är rent ut sagt förjävlig, i alla fall inledningsvis. Jag ser fram emot att följa dem i nästa bok.

Det dräller av nya svenska deckarförfattare, men Kristina Ohlsson tillhör definitivt de bästa. Hon har ett ledigt, personligt språk och bjuder på en välkomponerad intrig. Definitivt en lovande debut.

Annons
Detta inlägg publicerades i Böcker och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till En lovande debut

 1. Sara skriver:

  Jag håller med dig om att det är många barn som förolyckas i nya deckare, se bara på Hypnotisören och Vårlik. Jag klarar inte av att läsa när barn dör, det känns som om författarna måste göra sina dåd så hemska som möjligt. Jag vet att det händer i verkligheten men i fiktionen föredrar jag när ”äldre” blir utsatta för brott.

 2. Tobias skriver:

  Kanske borde skall läsa

 3. Annika skriver:

  Jag började läsa den här boken i går kväll och den börjar i alla fall lovande…

 4. Bokbabbel skriver:

  Håller helt med, läste Askungar för några veckor sedan och ser framemot Tusenskönor!

 5. malinthewriter skriver:

  Jag ska också läsa Askungar snart!

 6. Lotta - hyllan skriver:

  Jag tyckte mycket om den här, och om Fredrika! Jag ser fram emot Tusenskönor!

 7. Pingback: Tweets that mention En lovande debut | Lilla O -- Topsy.com

 8. Pingback: En lovande debut « enligt O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s