Krimalfabetet gjorde att jag upptäckte en lång rad för mig nya författare. Jag utmanar därför mig själv att läsa femton nya deckarförfattare 2010. Två författare under sommarmånaderna borde funka!
Är det någon som vill hänga på så går det självklart bra. Inga spoilers bara. Jag vill inte veta hur det går innan jag läst det själv.
Januari
Håkan Östlundh skriver om Gotland och den första boken i serien om Fredik Boman är Släke, vad nu det betyder. Låter som en bra sommardeckare om solbadare på Gotlands östkust. Perfekt att värma sig med i kylan.
Februari
Qiu Xiaolong skriver böcker som utspelar sig i Shanghai, där han också föddes. Sedan 1989 är han bosatt i Washington. Första boken om Chen Cao En röd hjältinnas död står redan i hyllan och väntar.
Mars
Martin Edwards var en av de författare jag upptäckte under Krimalfabetet. Hans böcker bär alla titlar från 60-tals hits. Dessutom utspelar de sig i musikhuvudstaden Liverpool. Först i serien är All the lonely people.
April
Yrsa Sirgurdardottir är en isländsk författare som är okänd för mig. Hon skriver om Pora Gudmundsdottir (hur uttalas det? Dora, Tora, Pora?) Första boken i serien är Det tredje tecknet.
Maj
Deon Meyer är en sydafrikansk författare, vars böcker jag fingrat på ett antal gånger, men aldrig köpt och aldrig läst. Han skriver på afrikaans, så originalspråk kan jag glömma även denna månad. Har försökt klura ut vilken bok som är hans första och om de hör ihop Dead before dying är först verkar det som, men vad heter den på svenska tro?
Juni
Viveca Sten debuterade 2008 med I de lugnaste vatten, som redan finns i min bokhylla. Den utspelar sig i Stockholms skärgård och huvudpersonen är polisinspektören Thomas Andreasson.
Mark Billingham är långt ifrån okänd, men av någon anledning har jag helt missat honom. Dags att göra något åt det alltså. Vad jag förstår är hans första bok Sömntuta och eftersom jag måste läsa deckare i ordning blir det den jag läser först.
Juli
Ann Cleeves skriver böcker som utspelar sig på Shetlandsöarna. Exotiskt värre. Passa säkert bra mitt i sommaren också. Först ut i Shetlandskvartetten är Svart som natten.
Christian Jungersen skriver kanske inte klassiska deckare, men spännande verkar det vara och hans Undantaget måste jag få tummen ur att läsa. Han får därför vara med i utmaningen.
Augusti
Christa von Bernuth skriver deckare som utspelar sig i Tyskland, oftast i München vad jag förstår. Av de böcker som översatts till svenska är Rösterna den första. Den utspelar sig på en internatskola och huvudpersonen är kriminalkommissarie Mona Seiler.
Maureen O’Brien har skrivit deckare i tjugo år och den första i hennes serie om John Bright heter Döden inpå livet . Den handlar om en skådespelerska som mördas. Låter spännande. O’Brien föddes i Liverpool, men är nu bosatt i Provance. Hennes böcker betecknas som psykologiska dramer.
September
Elisabeth Gilek nominerades till Bästa Svenska Deckare 2008 för Varför dog Monica P? Debuten hette Jessica Jungs saknad och utkom 2007 (i pocket)
Oktober
Ramona Fransson dyker upp lite här och där och nu är det dags att jag läser något av henne. Då hennes böcker utspelar sig kring Göteborg känns det extra kul att läsa dem. Litet minus för väl glassigt omslag till debuten Dyrbar kärlek, men jag hoppas att det ändå är en bra bok. Hjälten heter Greger Thulin.
November
Dan Buthler och Dag Öhrlund är ett dansk-svenskt författarpar som ser riktigt hårda och biffiga ut på sin hemsida. Bra böcker verkar de skriva och den första om kommissarie Jacob Colt heter Mord.net, en bok som jag sett överallt.
December
Ingrid Hedström fick Svenska Deckarakademiens pris för Bästa svenska debut 2008 för boken Lärarinnan i Villette som också är den bok jag läser i december. Hon har arbetat som utrikeskorrespondent i DN och bott i Belgien i flera år. Huvudpersonen i hennes böcker är den belgiska undersökningsdomaren Martine Poirot.