Dags att bestämma sig!

Imorgon är det val och jag hoppas att valdeltagandet blir bättre än vid tidigare val till EU-parlamentet. Jag har svårt att förstå dem som inte röstar och tycker att argumentet ”men jag vet ju ingenting” är rätt pinsamt. Ta reda på det du behöver veta då. Hur svårt kan det vara?

Ganska svårt tydligen. Två av mina närmaste vänner kläckte ur sig att de inte tänker rösta när vi diskuterade valet på förra veckans bokklubbsträff. Tror att argumentet att  Sverigedemokraterna troligen mobiliserat en hel del väljare var det som möjligen kan få dem att rösta. På något annat. På många sätt att detta val viktigare än riksdagsvalet.  I Europaparlamentet ingår alla partier i större grupperingar och kan påverka på sätt som vi kanske inte vill ställa upp på.

Hur en fjärdedel av befolkningen kan ha missat valet helt är för mig helt ofattbart. Om inte detta är en kris för demokratin så vet jag inte vad som är det.

Läste att Schymans hemlige sponsor är Benny Andersson.

”Eftersom jag sympatiserar med Gudrun Schymans envetna kamp för jämställdhet, så erbjöd jag mig att försöka hjälpa till genom att erbjuda finansiellt stöd till en annons, som berättar om hur man kan gå tillväga när färdigtryckta röstsedlar saknas” står det i hans pressmeddelande.

I GP står också följande:

”En genomgång som Aktuellt gjort visar att var tionde kandidat till EU-parlamentet från de sju riksdagspartierna samt från Piratpartiet, Junilistan och Sverigedemokraterna tar emot pengar från andra håll än från sitt parti. Organisationer, företag, föreningar och privatpersoner lättar på plånboken.”

Är detta bra eller dåligt? På ett sätt får jag lite hemska USA-vibbar där pengar är väl avgörande för valets utgång. Samtidigt har speciellt de små partierna svårt att få in sina representanter och vad man än tycker om dessa partier fyller de en viktig funktion. Jag tror nämligen att dessa mer eller mindre enfrågepartier säkerställer utvecklingen i de mer etblerade partierna. De kan inte luta sig tillbaka utan måste aktivt arbeta med att förnya sin politik så att den anpassas till verkligheten.

En bra sammanfattning av vad partierna står för finns här. Tyvärr finns inte alla partier med, men sammanfattningen är konkret. Imorgon är det dags att rösta. Kryssa också!

Annons
Detta inlägg publicerades i Funderingar och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s