Mitt i verkligheten

Bland mina elever finns inte en som är den andre lik. En sak har de gemensamt, de har inte betyg nog att studera på gymnasiet och brukar lätt buntas ihop i ett antal grupper. De är värstingarna, bråkstakarna, bokstavsbarnen, invandrarna, muslimerna. Listan kan göras lång. Tänk om jag som lärare skulle ha de fördomar som tyvärr florerar i samhället. Tänk om jag skulle se dem som en klump istället för individer.

Här finns flickan som flytt ensam från Eritrea och som nu bor hos ett äldre svenskt par, pojken som är kristen och tvingades fly med sin familj från Bagdad, pojken vars familj stod för nära Saddam Hussein och därför dödades, flickan som inte har några föräldrar i livet och därför har flyttat till sin moster i Sverige, de tre systrarna som till slut har återförenats med sin pappa, pojken vars pappa sitter i fängelse och vars mamma dricker för mycket, flickan som varit mobbad hela skoltiden och därför inte lyckats med skolarbetet, pojken som alltid varit stökig och till slut fått en diagnos och många andra.

Vissa är födda i Sverige, andra i något annat land. Några är muslimer, några kristna, men de flesta bryr sig inte alls om religion. Det gör mig illa att så många väljer att se de individer som jag känner och tycker om som hot eller kriminella.

Betyder det att jag tycker så synd om mina elever att jag accepterar vad som helst av dem? Det naturliga, men inte så trevliga svaret skulle vara: Är du dum? Jag väljer det mer diplomatiska svaret: Självklart inte.

Främst arbetar jag i år med de elever som inte är födda i Sverige och som kommit hit de senaste åren. Av de arton elever som nu går i klassen är elva från Irak, nio av dem är muslimer och av klassens sex muslimska tjejer bär två slöja.Jag ska inte förneka att jag blev glad då en av tjejerna kom till sklan utan slöja efter jul. Inte för att jag tror att hennes slöja på något sätt innebar ett förtryck, men för att jag vet att hon funderat länge på hur hon ska göra. Hon är 20 år och fick självklart bestämma detta själv. Nu har hon gjort det.

Av de fem irakiska killarna har en ibland lite svårt att acceptera att jag som kvinna säger till honom. Jag är hans lärare och han har fått köpa det. Självklart har han varit tvungen att acceptera det och det tog inte många veckor. Vem hade han fått åsikterna ifrån? Det måste väl ha varit från sin hemska, muslimska pappa? Definitivt inte. Maken till trevlig och respektfull pappa får man leta efter. Jag generaliserar visserligen, men så trevliga föräldrar som jag träffat sedan jag började arbeta på Individuella Programmet har jag sällan träffat tidigare. Det gäller oavsett ursprung.

Det finns egentligen bara ett samtal som jag kommer ihåg som provocerande. När en av mina elever inte hade tid att plugga för att mamman var bortrest och hon fick sköta allt hemma. Att pappan och bröderna skulle hjälpa till var otänkbart. Är det okej? Självklart inte och jag var tydlig med vad jag tyckte inför pappan. Betyder det att han med en gång ändrade sig? Troligen inte, men det är viktigt att visa att jämställdhet är viktigt. Viktigast är att stötta dottern så att hon får de möjligheter till utbildning som hon har rätt till. Det är min uppgift. Betyder det att alla muslimska familjer är ojämställda och alla svenska jämställda. Självklart inte.

Vilka elever är jag då mest orolig för? De som riskerar att inte komma in i samhället av en eller annan anledning. Gäller det främst muslimerna? Nej absolut inte. Det gäller de individer som inte tror på sin egen förmåga. De som behöver hjälp att stärka sin självbild. Ursprunget är ointressant.

Mina elever, oavsett bakgrund, har en sak gemensamt. De tycker om skolan och sina lärare. Vi tror på dem och behandlar dem som individer, vilket tyvärr är allt för ovanligt i Sverige idag.

Detta inlägg publicerades i Skolsnack och märktes , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Mitt i verkligheten

 1. Sven Johansson skriver:

  Anonym skriver: ”För det kristna majoriteten slaktar ju det muslimska minoriteten i Palestina just nu”.

  Du får nog läsa på lite om vilka folkgrupper som bor i Israel/ Palestina, alt lära dig skillnden mellan Judendom och Kristendom.

  Under 1400 år har c:a 270 miljoner icketroende blivit mördade av Muslimska jihadister.

  Islam har redan utplånat det kristna mellanöstern och det kristna Nordafrika. Man uppskattar att upp emot 60 miljoner kristna fått sätta livet till under denna erövring.

  Även 80 miljoner Hinduer har mördats, vilket är hälften av alla världens Hinduer.

  Islam upplevs fortfarande av många som en utrotelsemaskin med ett enda mål. Att få hela världen konverterad, och deras sätt att göra det på är med våld.

  Av alla världens konflikter så står faktiskt minst 90% av kamp mellan muslimer och andra eller mot varandra.

  Islamofobin – som det numera lite slarvigt brukar heta – har kanske sina historiska skäl..?

  • Lilla O skriver:

   Vilken anonym kommentar menar du? Den här kommentaren har du nog postat på för många bloggar redan. Du kanske ska läsa inlägget innan du kommenterar?!

   • nNick skriver:

    Du måste ha raderat någonting eftersom det verkar vara en del av diskussionen som tydligen har påbörjats med min inlägg :

    Det händer egentligen värre saker på andra sidan medelhavet. Egypten ligger rätt nära mittemot Italien och den muslimska majoriteten slaktar det lilla kristna minoriteten där just nu. Ett fenomen som verkat sprida sig runt den afrikanska kontinenten och nu också i Malaysian.
    Den här lilla kristna minoriteten i Egypten har en egen påve, precis som Rom har sinn, så direkta likheter med Italien finns.
    Jag ser det så här, att det som började att ske fyra-fem dagar sedan i Egypten har en direkt koppling till händelserna i Italien. Italienare ger tillbaka våldet i sitt hemland som den kristna minoriteten får ta emot på andra sidan sjön. Italien har ju också bett det internationella samfundet och Europa att bedöma våldet i Egypten!

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8448084.stm
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8424599.stm

   • Lilla O skriver:

    Jag har inte raderat någonting, raderar aldrig kommentarer. Däremot finns det två inlägg länkade till samma artikel. Det är nog det som snurrat till det för Sven i så fall.

 2. Morrica skriver:

  Får jag viska ordet folkhögskola lite lagom förföriskt till dina elever, när de har åldern inne om de finner att det traditionella gymnasiet inte funkar finns folkhögskolan som ett synnerligen konkret alternativ.

  Ville bara nämna det sådär i förbigående. Jag vet att alternativet ibland förbigås med tystnad från SYO-håll nämligen =(

  • Lilla O skriver:

   Jag inte bara viskar, jag uppmanar dem! Vår syv och coach kör elever på studiebesök till folkhögskolor varje år. Håller med dig om att det är ett bra alternativ! Håller just nu på att övertyga en av våra snart 20-åringar att han ska söka Folkhögskola nästa år istället för att traggla hos oss.

 3. Bengt Held skriver:

  Islamofobi är något som drabbar många människor. Diskriminering av muslimer är allvarlig och ska bekämpas. Givetvis ska generaliseringar om grupper undvikas. Men det ska vara möjligt att både granska och fördöma islam precis som andra religioner.

  Alla länder som har dödsstraff för homorelationer är muslimska.
  Inget muslimskt samfund i något land accepterar samkönade relationer.

  Inget muslimskt land har några positiva lagar för homosexuella som äktenskap, partnerskap, lagar mot diskriminering etc. Tvärtom har de flesta av dem förbud mot homorelationer.

  Det här betyder givetvis inte att kristna länder och kristna samfund skulle sakna problem. Men en del kristna samfund har börjat respektera homorelationer.

  Det är dags att fler liberaler och socialister som annars, med rätta, jobbar för homorättigheter börjar granska även de muslimska samfundens homofientlighet. Att tiga är ett svek mot muslimska bögar och lesbiska.

  Bengt

  • Lilla O skriver:

   Bengt, självklart ska man kunna bekämpa den politiska och totalitära islam som styr i t.ex. Iran. Jag tycker att protesterna i det fallet är allt för få.

   Nu handlar mitt inlägg snarare om att alla som är muslimer inte är extrema terrorister och att vi måste bli bättre på att se individer istället för att förenkla och generalisera.

 4. Anita skriver:

  Dette var interessant lesning, Lilla O! Ha en fin dag!

 5. Bengt Held skriver:

  Hej igen!

  ”Bengt, självklart ska man kunna bekämpa den politiska och totalitära islam som styr i t.ex. Iran. Jag tycker att protesterna i det fallet är allt för få.”

  Men det inte bara i Iran som muslimska samfund är homofientliga. Alla muslimska samfund i varje land är homofientliga. Däremot är en del muslimska individer homovänliga, men inget av samfunden.

  Jag vill att man ställer samma krav på muslimer som på kristna. I Sverige och i andra länder.

  Bengt

  • Lilla O skriver:

   Bengt, jag har varit inne och läst på din blogg och håller med om det mesta du skriver. När det gäller homosexuellas rättigheter är det inom alla religioner synd att ens kalla dem rättigheter. En av de största anledningarna till att jag gick ur Svenska Kyrkan var den selektiva syn på människor som rådde då kanske mer än nu.

   Vad jag inte förstår är hur en kollektiv demonisering av muslimer ger homosexuella fler rättigheter. Som du skriver finns inga samfund som accepterar homosexuella, men självklart finns det muslimer som gör det. Jag tror knappast att Sverigedemokraterna som skriker högt om det muslimska hotet kommer att kämpa för homorättigheter varken i Sverige eller något annat land.

   Anledningen till att jag exemplifierade med just Iran är att en kollega just kom hem från ett besök där och situationen är vansinnig för alla utom en liten styrande minoritet. I länder som Iran och tyvärr många andra behövs rättigheter för alla.

   I vardagen här i Sverige finns också mycket att göra. Fördomar mot homosexuella finns bland många av mina elever oavsett bakgrund och att diskutera dessa fördomar är en självklarhet för mig. Att man som muslim i Sverige måste acceptera homosexuellas rättigheter är också en självklarhet.

   Tycker ändå att det är lite konstigt att din kommentar lämnades till mina inlägg, men visst har du rätt i att vi måste få kritisera islam och andra religioner om de inte följer de lagar och regler om diskriminering som finns i Sverige.

 6. Bengt Held skriver:

  ”Vad jag inte förstår är hur en kollektiv demonisering av muslimer ger homosexuella fler rättigheter.”

  Nej, det ger inte homosexuella fler rättigheter. Och jag började mitt första meddelande med att skriva att det är fel att bunta ihop alla muslimer. Däremot måste det vara alright, ja även viktigt, att förtydliga att alla muslimska samfund är homofientliga. Vissa har fått för sig att det inom islam är som bland kristna samfund att vissa är homovänliga och andra homofientliga, men alla muslimska samfund är homofientliga. Den som konstaterar att det är ett problem bör jobba för att förändra samfunden, inte för att försöka dölja hur situationen egentligen är.

  ”Som du skriver finns inga samfund som accepterar homosexuella, men självklart finns det muslimer som gör det. Jag tror knappast att Sverigedemokraterna som skriker högt om det muslimska hotet kommer att kämpa för homorättigheter varken i Sverige eller något annat land.”

  Nej, sd är inte heller homovänliga. De hycklar i sin kritik mot muslimska samfund. Men det hindrar ju inte att man även ska kritisera de muslimska samfunden. Det är ju möjligt att samtidigt kritisera både sd och muslimska samfund.

  ”Tycker ändå att det är lite konstigt att din kommentar lämnades till mina inlägg”

  Orsaken är att jag menar att ordet islamofob ibland missbrukas, det är ju tydligt att det existerar islamofobi bland delar av befolkningen, men att granska muslimska samfund är inte islamofobt. De ska bedömas lika tydligt som kristna samfund, samma krav på tolerans bör gälla för dem.

  Bengt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s